perjantai 4. joulukuuta 2015

Scott: "Thelma ja Louise" (1991)


Arkansasissa asuva tarjoilija ja kotirouva ampuvat raiskaaja ja pakenevat vuoden '66 -mallisella Thunderbirdillä. (IMDb)

"Thelma ja Louise" (1991) on yhdysvaltalainen elokuva, jonka on ohjannut Ridley Scott, ja nimiosia esittävät Geena Davis (Thelma) ja Susan Sarandon (Louise). Harvey Keitel näyttelee elokuvassa sympaattista poliisia. Elokuva oli Brad Pittin läpimurto Hollywoodissa. Hän esittää petollista varasta, johon Thelma ihastuu.  Elokuvasta onkin tullut jo klassikko ja kulttielokuva etenkin feministien keskuudessa. (Wikipedia)

    *    *    *

TORSTAINA HERO:LTA KLO 21:00

     *     *      *

Aikamoinen sattuma, että juuri tänä iltana näytettiin TV:stä aseellisen väkivallan problematiikkaa vakavasti / hauskasti ja ironisesti tutkiva / analysoiva elokuva "Thelma ja Louise".

Elokuvassa on monta vaikuttavaa kohtausta, joista yhteen eli raiskauskohtaukseen viitataan Internet Databasen lyhyessä kuvailussa.

Thelma ja Louise ovat lähteneet kaksistaan salaa hieman lomailemaan kertomatta siitä miehilleen, joihin haluavat ottaa etäisyyttä.

Aluksi heidän on tarkoitus ajaa suoraan vuoristomökille, mutta Thelma haluaa irrotella, ja he pysähtyvät pitämään hauskaa syrjäiseen pikkukaupunkiin.

Naiset juopuvat ja tanssivat intiimisti paikallisten miesten kanssa. Thelma alkaa voida pahoin ja hän haluaa ulos. Mukava mies lähtee hänen matkaansa. Parkkipaikalle mies alkaa lähennellä Thelmaa, suutelee väkisin, käy käsiksi. Kun Thelma läpsäisee miestä, mies lyö naista usean kerran kasvoihin.

Ratkaisevalla hetkellä Louise saapuu paikalle, ja kehottaa miestä lopettamaan. Ei mitään vaikutusta. Louise kaivaa laukustaan, jostain syystä matkaan ottamansa miehensä revolverin - ja painaa sen miehen niskaan, millä on jo vaikutusta.

Vaikka Louise osoittaa edelleen miestä aseella, tämä vain uhittelee ja solvaa naisia. Louisen päässä napsahtaa ja hän ampuu miestä päähän...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti