tiistai 1. joulukuuta 2015

Stone: "JFK – avoin tapaus" (1991)


New Orleansissa asuva aluesyyttäjä tutkii Kennedyn salamurhaa - ja näkee siinä muutakin kuin virallisen tarinan. (IMDb)

"JFK – avoin tapaus" (1991) on yhdysvaltalainen elokuva. Sen on ohjannut Oliver Stone, joka on myös käsikirjoittanut elokuvan yhdessä Zachary Sklarin kanssa ja tuottanut elokuvan yhdessä A. Kitman Hon kanssa. 

Elokuva on kertomus John F. Kennedyn salamurhaan johtaneista syistä sekä sitä seuranneesta ainoasta oikeudenkäynnistä. Elokuvan pääosassa nähdään Kevin Costner

Elokuva perustuu Jim Garrisonin kirjoittamaan kirjaan "On the Trail of the Assassins" sekä Jim Marrsin kirjaan "Crossfire: The Plot that Killed Kennedy". Itse Jim Garrison näyttelee eräässä elokuvan kohtauksessa. (Wikipedia)

     *    *    *

Lähinnä silmäilin elokuvan tällä kertaa läpi. "JFK" (1991) on aina yhtä järisyttävä kokemus. Jos joku on joskus uskonut länsimaiseen demokratiaan, muodolliseen oikeuteen ja itsenäisiin kansallisvaltioihin, tämän katsottuaan koko ajatuksen voi unohtaa tai jättää omaan arvoonsa.

USA:ssa tapahtui kiistatta jonkinlainen SOTILASvallankaappaus vuonna 1963, mikä jäi kutakuinkin huomaamatta, mikä on tietysti melkoinen puhallus ja silmänkääntötemppu.

Tapaus asettaa myös myöhemmän historian mielenkiintoiseen valoon. Mitä oikeastaan tapahtui 'Syyskuun 11. päivänä' vuonna 2001. Kuinka paljon voimme luottaa tässäkään tapauksessa virallisiin selitykseen, sillä niin puutteellisia ne ovat - ja suojelevat valtiota kansalaisiltaan.

     *     *     *

On helppo kuitata vaihtoehtoiset selitykset huu-haana ja pelkkinä salaliittoteorioina. San Fransiscossa käyty oikeudenkäynti, jossa JFK:n poliittinen murha käytiin toistamiseen läpi toi esiin seikkoja, jotka jäivät ikuiseksi arvoitukseksi.

Pelkästään ns. maaginen luoti -tarina on virallista salaliittoteoriaa / urbaanilegendaa, jolla ei ole minkäänlaista uskottavuutta ja sitä tarjotaan vielä vuonna 2015 ihmisille vakavalla naamalla selitykseksi siihen, miten kaikki oikein tapahtui, mikä on hyvin loukkaavaa jokaista USA:n kansalaista kohtaan.

Elämän täytyy ja täytyi tietysti jatkua. Ihan niin kuin intiaanien kansanmurhien jälkeen. On silti vaarallista unohtaa menneisyyden julmuudet ja mihin kaikkeen valllassa olijat pystyvät ja mitä kaikkea he voivat tehdä ajaakseen pienen taloudellisen ja poliittisen / sotilaallisen eliitin etuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti