keskiviikko 16. joulukuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 658 "Suomi ja terrorismin tukeminen"


Moderni terrorismi alkoi 2. maailmansodan jälkeen, kun syntyi alueellisia  (mm. Irlanti, Baskimaa, Palestiina) ryhmittymiä, jotka ajoivat nationalistisia tavoitteitaan, jotka kietoutuivat myös uskonnolliseen ajatteluun.

Esim. Afrikassa ja muissa Euroopan kolonialisoimissa maissa se liittyi usein myös poliittiseen ideologiaan eli äärivasemmistolaiset ja -oikeistolaiset tahot pyrkivät pääsemään väkivalloin valtaan - ja pääsivätkin. 

    *    *    *

Tarja diggasi Jasseria
Trendinä oli että terrorismi kansainvälistyi, ja tämä tapahtui 1970 -luvulla. Kaiken kaikkiaan terrorismi oli vähäistä. Eniten julkisuudessa esiintyi terroristeina PLO eli Palestiinan vapautusjärjestö ja IRA eli Irlannin tasavaltalaisarmeijaa. USA:n valtion massiivinen ja perusteeton sota Vietnamia vastaan synnytti sekin, jonkin verran aseellista vastarintaa lännessä, mutta lähinnä vain mielenosoituksia ja rauhanmarsseja, jotka eivät sinänsä vaikuttaneet millään tavoin.

Kiinnostavaa on, miten Eurooppa jakaantui PLO:n suhteen eri leireihin. Suomi tuki virallisesti palestiinalaisten vapautumispyrkimyksiä, mutta piti samaan aikaan yllä hyviä suhteita Israeliin. Samalla tavoin Vietnamin sota jakoi Eurooppaa, mutta sitä katsottiin yleisesti läpi sormien.

Konflikti jossa Suomi on viimeksi taiteillut samojen kysymysten kanssa oli Tsetsenian sota tai sodat, joka oli puolin ja toisin varsin likainen sota, jossa vastakkain olivat tsetseenit ja Venäjä. Virallinen Suomi sympatisoi tsetseenejä, ja Suomen ja Tsetsenian asemaa Venäjän naapurina verrattiin toisiinsa. Tosiasiassa tilanne ei ollut ollenkaan samanlainen. Tsetseenien taistelu suurta Venäjää vastaan nähtiin samanlaisena kuin oli Talvisota aikoinaan.

    *    *     *

Lähinnä Afganistanin (sisällis)sota, johon USA ja Venäjä kietoutuivat mukaan synnytti muslimimaailmassa radikaalia liikehdintää 1980-luvulta lähtien, mistä on suora yhteys 2000 -luvun al-Quidaan ja Isisiin.

Vuonna 2001 alkoi virallisesti 'terrorismin vastainen sota' George W. Bushin kongressissa pitämän puheen jälkeen, joka tapahtui pari viikkoa 'Syyskuun 11. päivän' -onnettomuuksien jälkeen.

Tällä hetkellä vuoden 2015 Pariisin ja San Bernardinon iskuista huolimatta muslimiterrorismi näyttää hiipumisen merkkejä. Isisillä menee valtaamillaan alueilla Pohjois-Syyriassa ja -Irakissa huonosti.

     *     *      *

Ja tällä hetkellä, mietitäänkin mitä tulee Isisin jälkeen? Vai loppuuko se sitten siihen...

Vaikka aseellisten ryhmittymien väkivalta lähes loppuisikin, valtiot ovat edelleen ongelma. Niillä on mm. ydinaseita kuten Pakistanilla ja Intialla sekä Israelilla, jotka kaikki saattavat sopivan tilaisuuden tullen erehtyä käyttämään aseitaan. Puhumattakaan tietysti Ranskasta, Venäjästä ja USA:sta.

Yksi suuri kysymysmerkki ovat kurdit, jotka edelleen haikailevat omaa kansallisvaltiota, mikä pitää yllä jännitteitä Turkin, Syyrian ja Irakin alueella. Suomi valtiona tukee kurdi-nationalisteja, mikä saattaa vaarantaa Suomen kansalaisten turvallisuutta lähivuosina.

Linkit:

The History of Terrorism. By Amy Zalman. About.com / News & Issues (2015)

Terrorismin monet kasvot. By Leena Malkki & Jukka Paastela. 2007 (käsikirja)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti