tiistai 22. joulukuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 663 "San Bernardinon tapauksen taustat selville"


Tieto lisää tuskaa, ainakin San Bernardinon joukkosurmaa selvitettäessä.

Tekijöillä ei ollut yhteyksiä esim. al-Qaidaan tai Isisiin, mutta ne olivat tekijöiden viiteryhmiä, mikä panee tutkijat, viranomaiset ja kansaiset niin Euroopassa kuin USA:ssa varmasti miettimään, mistä tässä kaikessa on loppujen lopuksi kysymys.

    *    *    *

(Nbc News)
Farook Malikin pitkäaikaisen naapurin ja ystävän Enrique Marquezin kuulustelut ovat paljastaneet lähes kaiken olennaisen, mitä San Bernardinon joukkosurmaan / terrori-iskuun vain voi liittyä. Siltä ainakin vaikuttaa.

Marquez on myös itse sekaantunut korviaan myöten mm. terrori-iskun suunnitteluun ja avustamiseen, joten häntä odottaa jopa 35 vuoden vankilatuomio. Tarkalleen ottaen mies ei ole kuitenkaan tehnyt mitään, vain suunnitellut. Siinä mielessä rankaiseminen ei kenties ole paras mahdollinen tapa toimia tässä tilanteessa.

Tapauksesta saatuja / saatavia kokemuksia voisi olla mahdollista hyödyntää mm. Enrique Marquezin kautta, jotta vastaavanlaisia tilanteita voitaisiin välttää. Ja siinä tarvitaan muutakin kuin poliisin ja viranomaisten väkivalta- ja pakkokeino-osaamista, yhteiskunta- ja kasvatustieteilijöiden apua.

     *     *     *

Vaikka tällaisia iskuja ei ole esimerkiksi Los Angelesissa sattunut, samanlaisia mihinkään järjestöihin tai organisaatioihin kuulumattomia ryhmiä on ollut muitakin, jotka ovat ainakin suunnitelleet iskuja eri paikkoihin. Joten jotain kannattaisi yrittää tehdä, jos halutaan ennakoida tulevaa.

San Bernardinon joukkomurha ja Pariisin iskut muistuttavat jossain määrin toisiaan. Kummatkin ovat tapahtuneet itsenäisesti ja pitkälti paikallisten ihmisten aloitteesta ja toteuttamina. Julkisuudessa on käytetty ilmaisua 'väärä liputtaminen' kuvaamaan sitä, että iskut ovat yhdistetty ennen muuta Isisiin, mutta järjestö ei ole käytännössä antanut tekijöille muuta kuin nimensä käyttöön.

      *     *     *

Tuoreessa (20.12.) Salon.com -verkkolehden artikkelissa Paul Escott yrittää mm. sosiaalipsykologisten mekanismien kautta tuoda mieltä viimeviikkoiseen keskusteluun.

Jonkinlaista jäsennystä Escott saakin aikaan, mutta arvoitukseksi jää, mikä on ideologioiden (politiikka, uskonto) sekä köyhyyden merkitys tässä prosessissa.  Ja missä vaiheessa on ylitetty kipukynnys - eli mikä on viimekätinen triggeri, joka saa ihmiset tekemään väkivaltaisia tekoja.

Lisäksi länsimainen kulttuuri on rakenteellisesti hyvin väkivaltainen. Esim. poliisia on vuonna 2015 poliisia USA:ssa toistuvasti syytetty mustien nuorten kaltoinkohtelusta ja jopa tapoista. Puhumattakaan armeijan järjettömistä ilmaiskuista mm. Pohjois-Irakissa.

Yksittäinen terrori-isku tuntuu suorastaan mitättömältä kaiken muun väkivallan keskellä.

Linkit:

'A Danger': San Bernardino Neighbor Enrique Marquez Held Without Bail. By Alyssa Ponelee Ferran. ABC News 21.12.2015

Salon.com (‏@Salon). Twitter 21.12.2015:
Why American teens join ISIS: "A crisis of social identity rather than one of widespread religious fanaticism" http://slnm.us/nzoZs1l

Can brain science tell us more than the Quran about why young, non-religious Somali Americans would want to kill and die in Syria for ISIS? By Paul Escott. Salon.com 20.12.2015
"Disaffected Somali American youth who don't find the connection they long for may be susceptible to ISIS recruiters"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti