tiistai 22. joulukuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 664 "Pentagon aloittamassa #infosota'a sunni-muslimeja vastaan"


Amerikka on paikka paikoin sekaisin San Bernardinon ja Pariisin iskujen jälkeen. Tapahtumien selvittämistä on dokumentoitu tarkkaan julkisuudessa ja se on herättänyt yhä enemmän paniikkia ja levottomuutta.

Tilannetta ei ole helpottanut yhtään se, että Los Angelesin kaikki 900 julkista koulua suljettiin yhden koululautakunnan jäsenen saaman uhkauksen takia pari päivää sitten.

New Yorkin koulutoimi sai samaan aikaan saman huijausviestin, johon ei kuitenkaan reagoitu.

    *    *    *

Tilanne tuntuu olevan äärimmäisen herkkä, sillä esim. Virginiassa koulutyöt päättyivät kesken uskonnonopetuksen.

Georgiassa reagoitiin siihen, kun koulussa kerrottiin juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin jumalan olevan samoja.

     *    *    *

USA:ssa niin kuin vaikkapa Suomessa kristilliset kirkot ja valtio ovat erotettu toisistaan, mutta käytännössä opetus on tunnistuksellista, Suomessa vielä enemmän kuin USA:ssa, koska täällä dominoi yksi ainoa kristillinen kirkkokunta.

Uskonnonvapaus on länsimaissa taattu yleensä perustuslailla, mutta käytännössä niin tämä kuin monet muutkin vapaudet ovat vain lain kirjaimia.

Erityisen ongelmallisia vapaudet ovat kouluopetuksessa, sillä esim. koulujen aamunavauksissa tavallisesti viitataan "Raamattuun" ja luetaan kristillisiä tekstejä. USA:ssa Korkein oikeus on kehottanut kouluja sitomaan tällaisen uskonnollisen toiminnan kontekstiinsa. Periaatteessa lapsille ja nuorille pitäisi joka kerta nimenomaisesti kertoa jollain tavoin, että nyt on kyse uskonnollisesta toiminnasta ja korostaa sitä, että toisinkin voi ajatella.

     *     *      *

Suomessakin samat kysymykset nousevat aina välillä julkiseen keskusteluun, mutta aamunavauksiin ja muuhun uskonnolliseen toimintaan koulujen sisällä ei ole puututtu.

Kenties häiritsevintä Suomessa on, miten valtioneuvoston jäsenet ja presidentti liputtavat toistuvasti valtionkirkon puolesta, mikä on tietyllä tavalla laitonta, koska valtionkirkkoa ei ole.

Erityisesti edellisen presidentin Tarja Halosen toiminta närkästytti monia vasemmistolaisia. Mielistelläkseen suomalaisten enemmistöä hän liittyi kirkkoon ja meni naimisiin.

Lisäksi ei-kirkkoonkuulumattomatkin Valtioneuvoston jäsenet ja kansanedustajat säännönmukaisesti käyvät valtiopäivien avauksen yhteydessä kirkossa, mikä loukkaa syvästi suurta osaa suomalaisia ja vie uskottavuutta lainsäädäntötoiminnalta.

    *    *     *

Samaan aikaan kaiken muun hässäkän keskellä USA:n puolustushallinto Pentagon on ilmoittanut aloittavansa #infosodan lähinnä sunni-muslimeita vastaan, joita Islamilaiseen valtioon (Isis) kuuluvat ovat. Irakilaista suurin osa on sunni-muslimeita ja USA:n tukemat shiiat ovat noin 20 %:n vähemmistönä.

Pentagon on myös ilmoittanut mihin toimiin se ryhtyy.

Linkit:

Los Angeles Times (@latimes). Twitter  20.12.2015:
Public schools struggle with lessons about Islam amid renewed fears of terrorism http://lat.ms/1Nwrrd8 

Public schools struggle with lessons about Islam amid renewed fears of terrorism. By Matt Pearce. LA Times 20.12.2015
"Public schools struggle with lessons on Islam amid fears of terrorism"

 - - - -
Sitaatit:

"Augusta County school officials shut down the district Friday, keeping 10,500 students home 'out of an abundance of caution.' (..)

Another community uproar in Georgia this fall led state officials to yank a sample classroom guide that said Islam, Christianity  and Judaism share the "same God,"
- - - -

Pentagon weighs cybercampaign against Islamic State. By Brian Bennett, David S. Cloud & W.J. Hennigan. LA Times 20.12.2015

Matt Meyerson (‏@MattRPRT). Twitter  20.12.2015:
@latimes how about not teaching any religion in school so we don't have 2 worry about hurting people's feelings? #separationofchurchandstate

L.A. defends response to threat that New York dismissed as a hoax. Kate Mather, Richard Winton & Joel Rubin. LA Times 16.12.2015

L.A. schools to reopen Wednesday; threat against schools was 'not credible,' officials say
By Hailey Branson-Potts, Stephen Ceasar & Howard Blume. LA Times 15.12.2015

Elite Daily (‏@EliteDaily). Twitter  15.12.2015:
BREAKING: LA closes all public schools due to bomb threat. - @latimes

andjustice4MJ (‏@andjustice4some). Twitter  15.12.2015:

Breaking:  LA Times reports bomb threat closes ENTIRE LA SCHOOL DISTRICT.  Wow.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti