torstai 31. joulukuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 672 "Onko porvarillinen avioliitto paikka, jossa raiskauksen saa tehdä sallituissa oloissa?"


Jokainen tietää vastauksen kysymykseen, jos pitää sitä vain mielekkäänä. Vasta vuonna 1994 "Suomen laki" tunnisti myös tällaisen raiskauksen muodon. Siihen asti miehet / naiset saattoivat tehdä laillisesti mitä tahansa törkeyksiä toisilleen, mitä se sitten tarkoittaakaan.

Muistan yrittäneeni käydä joskus opiskeluaikana feministi-opiskelijoiden kanssa keskustelua (avioliitto)instituutioiden merkityksestä. Silloin em. laki ei vielä ollut voimassa. Hämmästyksekseni aihe ei kiinnostanut tuolloin ketään. Sitä ei koettu omakohtaisesti merkitykselliseksi. Naiset itse olivat avoliitoissa jos niissäkään. Perhesosiologia ei ollut muodissa.

Käsitteellisesti 'avioliittoa' lähellä on 'perhe', joka ei ole "vain instituutio", joka on vain joku tapa tehdä asioita jonkin perinteen tai lain mukaan. Perhe mielletään käsitteenä laajemmaksi, ja se sisältää kaiken sen vuorovaikutuksen, mitä on ihmisten ja ihmisryhmien välillä, myös avioliitto-instituution.

Ihanteena tunnutaan pidettävän tilannetta, jossa perheen aikuisten (2 tai enemmän) välillä on eräänlainen yhteiskuntasopimus eli ihmiset itse keskenään sopivat asioista. Tunnetusti tällaisten sopimusten tekeminen on vaikea asia ja vielä vaikeampaa on niistä kiinni-pitäminen. Joten yksinkertaisempaa on tyytyä jauhamaan hetero- ja homo-/lesbo-liitoista "Suomen lain" puitteissa.

      *     *     *

Aihetta voisi käsitellä pitkään puolin ja toisin, siis ilmiötä jota kutsutaan raiskaukseksi. Ja mielenkiintoista on, miten yhdessä yössä teko, joka on ollut täysin laillista - "Raamatunkin" mukaan (= kristittyjen mielestä) sopivaa - muuttuu laittomaksi.

Siinä on suorastaan jotain .. maagista. Eikö totta?

Ja aina suinkaan teon oletettu kohde ei ole tilanteessa heikompi osapuoli. Pelkkä epäily / syytös ja esimerkiksi julkinen käsittely ja oikeudenkäyntiprosessi voi tuhota - yleensä miehen - elämän vain siksi, että joku on keksinyt / alkanut perusteettomasti syyttää häntä teoista, joita hän ei ole ehkä tehnyt.

Miten tähän kaikkeen pitäisi oikein suhtautua? En tiedä.

Linkit:

Suomen laki. Finlex (Ajantasainen lainsäädäntö)

Marital rape. Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti