tiistai 12. tammikuuta 2016

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 269 - valtakunnan ykköslehtikin puuttui jo poliisin sekoiluun

CC by  Mimmi L. 
En tilaa lehtiä, sillä niitä on vaivaton lukea kirjaston langattomasta verkosta käsin, vaikka omalla koneella. Kotimaisia sanomalehtiä ei voi vielä lukea ilmaiseksi kirjaston ulkopuolella sähköisessä muodossa, mutta ehkä sekin aika tulee...

Ehkä en puhu nyt aivan totta: monien lehtien pääuutiset - ja paljon muutakin - voi toki kuka tahansa lukea vapaasti netin kautta, mutta ei koko lehteä.

Googletan tai käytän selaimen kirjanmerkkiä 'Vanamo verkkokirjasto' ja pääsen kirjaston etusivulle.

Valitsen valikosta 'E-kirjasto' ja klikkaan 'ePress-linkkiä.

Ja sitten tulenkin kohtaan, josta voin klikata Helsingin Sanomien tämän päivän lehden kuvaketta ja alkaa lukea esim. tämän päivän lehden pääkirjoitusta "Hämmentäviä poliisin lausuntoja on nyt liikaa".

     *     *    *

Kun olen lukenut em. pääkirjoituksen, copy -toiminnolla kopioin otsikon ja paste -toiminnolla sijoitan sen Googlen hakukenttään,

Klikkaan 'Hae' - ja katso - pääkirjoitus löytyy suoraan myös Helsingin Sanomien -verkkosivustolta.

No, tällainen tietoon liittyvä tekniikka on vain tekniikkaa, yhtä hyvin voin aamukahvilla tietysti lukea painomusteelta tuoksuvaa aamun lehteä ja lukea siitä saman kirjoituksen.

    *      *      *

Tänä päivänä tällaisia media-asioita helposti mystifioidaan, mutta tärkeintä on mitä kirjoitukset sisältävät ja miten ne ehkä vaikuttavat lukijoihin ja toisiin kirjoittajiin, vaikkapa minuun. Sehän niiden tarkoitus ilmeisesti on.

Tavallisesti pääkirjoitukset kai ohitetaan tai vain silmäillään läpi. Jos ne jostain syystä kiinnostavat, voihan ne lukea läpikin. Luin tänään yhden pääkirjoituksista, en kaikkia. Ja jäin miettimään mitä pääkirjoitustoimittaja lehden lukijoille oikein sanoi.

Niin, ehkä on syytä sanoa sekin, että yhdessä seikassa painettu ja sähköinen kirjoitus poikkeavat radikaalisti toisistaan - ja se on siinä, että lukija voi antaa välittömästi kirjoittajalle palautetta kirjoittamalla 'Kommentin' Helsingin Sanomien (HS) sivustolle ja se on samalla tavalla kaikkien luettavissa niin kuin alkuperäinen kirjoituskin.

    *     *     *

"Hämmentäviä poliisin lausuntoja on nyt liikaa" -kirjoitus ei ole kovin pitkä. Jopa jotkut kommenteistsa ovat sitä pidempiä, vaikka eivät välttämättä paremmin kirjoitettuja.

HS on listannut viime aikojen kummallisuuksia niin poliisin kuin oikeuslaitoksen toiminnassa, ja niitähän löytyy suuria ja pieniä asioita. Aina on silti muistettava, että poliittinen järjestelmä on se, joka mahdollistaa sen mitä yhteiskunnassa tapahtuu.

Valtion instituutioilla on kaikissa tilanteissa oma suhteellinen itsenäisyytensä, minkä puitteissa ne voivat tehdä minkä parhaaksi näkevät.

     *     *     *

Monet seikat ihmetyttävät niin pääkirjoitustoimittajaa kuin kansalaisia, jotka sivusta seuraavat tapahtumia. Toisinaan poliisi panttaa tietoja jopa vakavista rikoksista, toisinaan taas turhankin hövelisti ja arveluttavasti jakaa niitä kaikelle kansalle.

Samaa koskee poliisin operatiivista toimintaa. Poliisi tuntuu tarkkaan tietävän ja tuntevan, millaisia maahanmuuttajien ja pakolaisten verkostoja Suomessa on. Silti se ei ole saanut kiinni niitä, jotka ovat iskeneet vastaanottokeskuksiin. Eilen esimerkiksi poliisi ilmoitti, että sillä ei ole yhtään epäiltyä Asikkalan Tallukan polttopullonheittäjiksi. Vaikea uskoa... Ja tänä aamuna radiossa kerrottiin, että paikkakunnalle ollaan perustamassa katupartiota. Vink, vink...

     *     *     *

Oma lukunsa ovat viime päiväiset käsittämättömät puheet naisista ja raiskauksista, joissa ei tunnu olevan paljon mieltä. Joitain asioita liioitellaan, joitain vähätellään, eikä puheista saa mitään järkevää tolkkua.

Poliisin toiminta valitettavasti ruokkii äärioikeistolaista toimintaa, ja väittäisin melkein, että on itsessäänkin sitä. Joutavat ja harkitsemattomat puheet kiristävät turvapaikanhakijoiden ja valtaväestön suhteita, ainakin jossain määrin. Ne jotka haluavat lähteä kadulle rähinöimään ja partioimaan, joko poliisiauton kanssa tai ilman, saavat toiminnalleen tuulta purjeisiin.

Linkki:

Hämmentäviä poliisin lausuntoja on nyt liikaa. Pääkirjoitus. Helsingin Sanomat 12.01.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti