torstai 14. tammikuuta 2016

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 272 - Obaman viimeinen puhe

CC by  Mimmi L. 
Pysähdyin toisen kerran lyhyen ajan sisällä Helsingin Sanomien pääkirjoitukseen "Obaman puhe pohjusti seuraajan presidenttikautta". Siinä ei mainittu, että presidentti voimakkaasti torjui (ääri)oikeistolaisen Donald Trumpin ulkomaalaisvastaisuuden ja islamofobian. 

Barack Obaman teko oli poikkeuksellinen, sillä istuva presidentti ei yleensä ota kantaa tulossa olevaan presidentinvaalikampanjaan tällä tavoin. Ehkä taustalla oli pelko siitä, että Trump saattaa pahimmassa mahdollisessa tapauksessa päästä presidentiksi. Kaikki on mahdollista.

    *    *     *

Hiukset nostatti pystyyn sen sijaan Obaman mahtailu USA:n sotilaskoneistolla, missä hän ei poikkea piiruakaan Trumpista. Amerikkalaisille on tärkeää olla suurin ja mahtavin maailmassa, ja he katsovat oikeudekseen puuttua maailmalla oleviin konflikteihin silloin kuin itse haluavat.

USA:n asema ja koko poliittinen järjestelmä herättää kysymyksiä siitä tarvitaanko ns. presidenttivaltaisia järjestelmiä, joita länsimaissa on USA:n lisäksi mm. Ranska, Saksa ja Suomi. Ongelmana on ollut, että presidentti ylipäällikkönä esikuntineen on voinut kulissien takana huseerata melkein mitä tahansa.

JATKUU...

Linkki:

Obaman puhe pohjusti seuraajan presidenttikautta. Pääkirjoitus. Helsingin Sanomat 14.01.2016

Rasismi on epäamerikkalaista, sanoi presidentti Barack Obama. By Laura Saarikoski. Helsingin Sanomat 13.01.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti