perjantai 29. tammikuuta 2016

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 291 - ... ei myöskään Gregor Samsa. Osa 3

CC by  Mimmi L. 
Silmäilen aina silloin tällöin ePress -palvelun kautta valtakunnallisten ja alueellisten lehtien etusivuja. Tänään silmiini pisti Hoblarin (Hufuvudstadbladet) etusivun suuri kuva ja otsikko "Kafkan novellista tullut suurta tanssiteatteria" (Kafkas novell blir storslagen dansteater).


Jokainen peruskoulun käynyt muistaa varmasti Franz Kafkan kauppamatkustajan Gregor Samsan, joka muuttui koppakuoriaiseksi.

Svenska teaternin esitys vaikuttaa niin kiinnostavalta adaptaatiolta tähän modernia länsimaista yhteiskuntaa 1900 -luvun alussa kuvanneeseen kaunokirjalliseen kertomukseen, että jos joku kysyisi, lähtisin heti tänä päivänä mukaan Svenska teaterniin katsomaan sitä.

     *    *    *

Aivan niin kuin kulttuuritoimittaja Isabella Rothberg sanoo, tarinaa on tulkittu kaikista mahdollisista teoreettisista ja vähemmän teoreettisista näkökulmista. Kafkan 'Muodonmuutosta' ei tietysti voi ottaa kirjaimellisesti, sillä tarina on fantastinen. Kuka nyt oikeasti voi muuttua hyönteiseksi?

Tällaisena aikana, vuodesta 1995 lähtien, kun esimerkiksi nuorisotyöttömyys on ollut koko ajan n. 20 %:n luokkaa, gregor samsoja löytyy tuhansittain. Olennaisin ero entiseen on siinä, että nykyajan koppakuoriaiset eivät ole vastuussa ikääntyvistä vanhemmistaan ja saavat jonkinlaista perusturvaa elämisekseen. Kuolema ei ole ainoa vaihtoehto niin kuin Kafkan surullisen kuuluisalla otuksella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti