lauantai 30. tammikuuta 2016

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 292- ... ei myöskään Gregor Samsa. Osa 4

CC by  Mimmi L. 
Jos Franz Kafkan novellin  koppakuoriaiseksi muuttunut myyntimies oli kummallinen otus,vieläkin kummallisempia otuksia on mahdollista kuvitella.

Draaman yhtä tekniikkaa kutsutaan 'Muodonmuutokseksi' ja ihminen voi kuvitella tuolloin itsensä esimerkiksi miksi tähänsä esineeksi.

Draamaharjoituksissa, jossa tehdään pysäytyskuvia ('Still-kuvat'), osallistuja / näyttelijä tai ryhmä, joutuu nopeasti päättämään, mitä heistä kukin kuvassa esittää.

Muistan olleeni vuoden aikana mm. sadun ovena, jonka Kultakutri avaa tullessaan kolmen karhun luokse.

     *    *     *

Ja jos ajatellaan vaikka tätä ensimmäisenä mieleen tullutta omakohtaista esimerkkiä, sen pohjalta saisi vähintään yhtä oudon tai ainakin toisenlaisen tarinan kuin oli Kafkan 'Muodonmuutos'.

Oppikirjoissa ja tutkimuksissa kuuluisaa novellia on tulkittu lukuisin eri tavoin ja siinä on nähty monenlaista symboliikkaa.

     *     *     *

Menen vielä askeleen pidemmälle ja kuvittelen itseni kuvaan, jossa on 'Mona Lisa' -maisesti hymyilevä pohjaismaalaiselta näyttävä 3-kymppinen nainen ja hänen takanaan raollaan oleva ovi.

Niin, jos minä olen samassa kuvassa tuon ihmisen kanssa, niin kuva on potretti meistä, eikä sitä tiedä kukaan muu kuin minä. Mielenkiintoista. Voiko mitään hullumpaa enää olla?

     *     *      *

... ai, niin. Hyvä kysymys, että mitä se nainen tekee sillä ovella. - Mitä nyt ovilla tehdään. Tullaan ja mennään ja pidetään suurimman osan ajasta kiinni. Tietysti toivon olevani ovi mistä hän pitää lujasti kiinni eikä päästä koskaan irti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti