lauantai 16. tammikuuta 2016

Eastwood: "Space cowboys" (2000)


Kun eläkkeellä oleva insinööri kutsutaan pelastamaan maahan syöksyvää satelliittia, hän vaatii että myös hänen vanhat tiimikaverinsa pääsevät mukaan avaruuteen. (IMDb)

"Space Cowboys" (2000) on Clint Eastwoodin ohjaama, näyttelemä ja osin tuottama elokuva, jonka muissa pääosissa ovat Tommy Lee Jones, Donald Sutherland sekä James Garner. (Wikipedia)

     *     *      *

Charmantti, clinteastwoodmainen elokuva, joka yllättää katsojan niin kuin aina nämä entisen cowboyn leffat.

Neljä eläkeiässä - mitä sillä sitten tarkoitetaankaan - olevaa entistä lentäjää saavat tilaisuuden päästä avaruuteen, mitä ovat aina halunneet.

Heidän tehtävänään on korjata - hyvän tahdon eleenä - venäläinen satelliitti, jonka ohjausjärjestelmä on yhden ryhmän jäsenen suunnittelema ja jota muut eivät pysty mm. aikapulan takia korjaamaan.

Avaruusseikkailun aikana tapahtuu onnettomuus, jossa yksi tämän Daedalus -ryhmän jäsenistä kuolee, mutta muut onnistuvat palaamaan takaisin maahan.

     *     *      *

"Space cowboy" (2000) on samaan aikaan nostalginen ja avaruuden valloituksen historiaa lyhyesti esittelevä elokuva ja fantastinen / melkein scifi-tarina siitä, miten ihminen ei ole koskaan liian vanha ryhtymään sellaiseen mitä haluaa - ja mitä on aina toivonut.

Ikä on niin rajoite kuin iän mukaan tuoma kokemus mahdollisuus selvitä kiperistäkin tilanteista. Clint Eastwoodin elämänfilosofia on lohdullinen. Ihminen on suorastaan syntymästään lähtien iätön, ajaton ja rajaton olio.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti