perjantai 1. tammikuuta 2016

Forman: "Taking Off - Otetaan hatkat! (1971)


Teini-ikäinen Jenny Tyne karkaa kotoaan, kun ei saa kontaktia vanhempiinsa. Larry ja Lyne Tyne alkavat etsiä tytärtään ja sen aikana löytävät koko joukon muita vanhempia, jotka myös etsivät karanneita teinejään. Kun lapset ovat lähteneet pesästä, aikuiset heittäytyvät villeiksi ja vapaiksi - ja mm. polttavat yhdessä marihuanaa, mitä olettavat nuortenkin tekevän. (IMDb)

"Taking off – otetaan hatkat" (1971) on 1. Miloš Formanin Yhdysvalloissa ohjaama satiirinen komedia. Elokuvassa porvarisperheen teinityttö karkaa kotoa ja vanhemmat yrittävät paitsi löytää tyttären, myös ymmärtää tämän karkaamisen syitä. Elokuvan keskiössä on sukupolvien välinen kuilu ja keskiluokkaisen aikuisten maailman ja nuorisokulttuurin törmäyskohdat. (Wikipedia)

       *      *      *

Olen nähnyt tämän Formanin elokuvan lyhyen ajan sisällä pari kertaa, ja se kestää useita katseluita. Niin paljon kiinnostavia detaljeja ja teemoja se sisältää. Sitä paitsi "Taking Off" (1971) on myös hauska ja ilkeä sovinnaista kristillistä ja porvarillista moraalia kohtaan.

Eleetön ja sivusta tapahtumia seuraileva tytär Jenny Tyne on lähes samassa roolissa kuin elokuvan katsoja, joka ei voi kuin ihmetellä, miten nopeasti vanhempien moraali murentuu ja he voivat lopulta tehdä lähes mitä tahansa, hyvällä omallatunnolla.

Mikäli tytär ei olisi tullut katsomaan vanhempien toilailuja, todennäköisesti orgiat olisivat johtaneet ryhmäseksiin tms.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti