perjantai 22. tammikuuta 2016

Lampela: "Keikka" (2015)


Ryhmäteatterin ensemble-elokuva "Keikka" (2015) lääkäristä, joka haluaa auttaa pakolaisryhmän Suomeen. Elokuvan on ohjannut Jarmo Lampela. Pääosissa  Minna Suuronen, Robin Svartström, Juha Kukkonen ja Minka Kuustonen. (Yle ohjelmatiedot)

     *     *     *

Syyriassa siviilejä auttava lääkäri Maija (Minna Suuronen) haluaa tuoda maahan muutaman ex-miehensä sukulaisen. Lopulta koko miehen jäljelle jäänyt sukua haluaa lähteä maasta, joten Maija yhdessä veljensä ja muutamien muiden ystävien ja tuttavien kanssa alkaa järjestellä asioita. Laillisesti kyse on tietysti ihmissalakuljetuksesta.

Hyvinvoivaan keskiluokkaan kuuluvat suomalaiset haluavat, toisesta näkökulmasta ajateltuna, järjestää 40:lle turvapaikanhakijalle hyvät oltavat Suomessa. Tietysti suomalaisen yhteiskunnan kustannuksella. Omia rahoja käytetään vain ryhmän maahantuomiseen.

     *    *     *

Elokuva on myös tutkielma siitä, miten veteenpiirretty viiva on jonkin toiminnan laillisuus ja laittomuus. Poliisi ja viranomaiset ilman muuta ehdottomasti tuomitsevat tällaisen toiminnan, myös poliittinen oikeisto.

Koko porukalle joudutaan Beirutissa hankkimaan passit ja paperit sekä matkalla tarvittavat matkaliput sekä bussi, jolla pääsee Baltian läpi Tallinnaan lautalle ja Suomeen. - Ja ilmeistä on, että passit ovat väärennettyjä. Jos paperit olisi mahdollista saada laillisen keinoin, porukan olisi periaatteessa mahdollista tulla maahan myös laillisesti edellyttäen, että heillä on rahaa ja jonkinlainen järkevä matkasuunnitelma.

      *     *     *

Aihe ei voisi olla ajankohtaisempi ja sen käsittelytapa on älyllisesti haastava. "Keikka" pakottaa suomalaiset katsojat mielessään ottamaan kantaa siihen, millaisin perustein he ovat valmiita tuomitsemaan / hyäksymään toisaalta pakolaiset / turvapaikanhakijat, jotka ovat sotaa paossa ja toisaalta ne, jotka haluavat keinolla millä hyvänsä auttaa kuoleman vaarassa olevia ihmisiä.

Käsittelemättä jää tälläkin kertaa se, miten ihmiset ovat itse arjessaan tehneet estääkseen tilanteen Syyriassa ajautumasta sellaiseksi mitä se on pari vuotta ollut. Ovatko he itse aktiivisesti vastustaneet sotaa ja estäneet poikiaan tarttumasta aseisiin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti