perjantai 1. tammikuuta 2016

Mäkilaakso: "Ella ja kaverit 2 - Paterock" (2013)


"Ella ja kaverit 2 – Paterock" (2013) on suomalainen lastenelokuva ja järjestyksessään 2. 'Ella ja kaverit' -elokuva. Sen hahmot perustuvat Timo Parvelan 'Ella ja kaverit -kirjasarjaan.

"Ella ja kaverit 2 – Paterock" perustuu Parvelan 'Ella ja Paterock' -kirjaan.(Wikipedia)

      *    *     *

MTV3 01.01.2016 klo 13:00

     *     *     *

Kirjailija Timo Parvelan kädenjälki näkyi selvästi tässä "Paterock" -elokuvassa varmaan kahdestakin syystä. Käsikirjoitus perustui hänen nuortenkirjaansa ja hän oli tehnyt myös elokuvan käsikirjoituksen.
Varsin taitavasti Parvela oli sovittanut sanottavansa varhaisteineille, heidän vanhemmilleen ja opettajilleen. Ja kelle tahansa elokuvan katsojalle.

Aihe on ajankohtainen tällaisena ylenpalttisen rock- ja pop- ym. populaarimusiikin aikakautena, jolloin keskinkertaista ja mitäänsanomatonta, mutta ehkä esteettisesti kauniin-kuuloista musiikkia tehdään ehkä enemmän kuin koskaan, mikä on myös merkittävä teollisuuden ala tämän päivän Suomessa ja maailmassa.

     *     *     *

Tarkemmin ajatellen elokuva itsessään on myös tätä yhtä ja samaa bisnestä, eikä siinä suhtauduttu kovin kriittisesti varhaisteinien haluun ryhtyä tenava- ja rock-tähdiksi. Ehkä ennemmin päinvastoin.  Koko asiasta on tullut suorastaan itsestään selvä asia. Hieman samalla tavalla kuin 1990-luvulla nuoret opiskelijanaiset Moskovassa halusivat päästä prostituoiduiksi, koska se oli nopein tie päästä eteenpäin elämässä, ennen muuta ansaita helpolla paljon rahaa.

Kun Paten äiti ja rehtori (Armi Toivanen) näyttää vihreää valoa rock-tähteydelle koulunkäynnin kustannuksella, alkaa se melkein täyttää ihmiskaupan tuntomerkit. Managerit, tuottajat, musiikintekijät ym. iskevät kiinni kuin sika limppuun - ja alkavat leipoa esi-murkusta pikkupojasta tähteä (pikkutytöille).

    *      *       *

Elokuvan loppu on hieman yllättävä, sillä siinä koko juonen rakenne tuntuu hajoavan. Aiemmin kriittisesti rockailuun suhtautunut opettaja kääntää yllättäen kelkkansa, eikä näe koulunkäynnin ja lapsityön välillä enää ristiriitaa. Sääli että Parvela on päätynyt tällaiseen sovinnaisen porvarilliseen ratkaisuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti