perjantai 1. tammikuuta 2016

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 674 "Ei enää metsälle eikä ampumaradalla, ennen kuin... tapahtuu ihme?"


Kun teksasilainen punaniska heittää urheilu- ja metsästysaseensa nurkkaan, luulisi koko muun Amerikan havahtuvan. Se on hieman sama asia kuin Suomessa Timo Soini ilmoittaisi, jumalan nimissä, kannattavansa armeijan lakkauttamista.

Mat Thompson kirjoittaa Salon.comin esseessään, miten hän on saanut tarpeekseen joukkomurhista, joita USA:ssa koko ajan tapahtuu. Aselakia on muutettava. Timo Soinille ehkä olisi riittänyt se, että hän - valmistautuessaan jouluun - luki Ilta-Sanomia ja päätteli, että Helsinki oli varmasti myös yksi ydinpommin kohteista. Eli ehkä on sittenkin parempi olla puolueeton ja jättää miinat ja panssarit Herran huomaan.

     *     *     *

Catherine  (6) oli yksi Sandy Hookin
20:sta uhrista.
Mat kertoo, miten hän oppi käyttämään asetta ennen kuin oppi ajamaan polkupyörää. Ja hän rakastaa niin metsästystä kuin urheiluammuntaa. Silti hän on - ilmeisesti uudenvuoden lupauksena - päättänyt luopua ja luopunutkin kaikissta aseistaan.

Miehen esseestä ei selviä, mitä hän tarkalleen ottaen haluaa. Millaista kulttuurista muutosta hän vaatii  tai ennemmin toivoo ennen kuin suostuu taas jatkamaan omia harrastuksiaan. Ja toisaalta laki on aina vain laki. Jokainen tietää, että lait eivät ainakaan välittömästi vaikuta kulttuuriin. Ehkä ennemmin vahvistavat olemassaolevaa kulttuuria.

Suomessa sotien jälkeen kenraalit kävelivät mennen tullen "Suomen lain" yli ja piilottivat suuret määrät aseita ympäri maata. Eivätkä koskaan joutuneet rikoksistaan kunnolla edesvastuuseen. Tänä päivänä Suomen hallitus rikkoo kansainvälisiä sopimuksia ylipäällikkönsä johdolla piilottelemalla mm. maanalaisissa varastoissaan maamiinoja, jotka olisi tullut hävittää.

      *     *     *

Perusamerikkalainen Mat Thompson kuvaa itseään vastuulliseksi aseenkäyttäjäksi, jonka isä kasvatti käyttämään aseita turvalliseksi. Mat ei epäile omia kykyjään ja taitojaan käyttää aseita. Ongelma on siinä, että kuka tahansa voi mennä kauppaan ja ostaa itselleen voimakkaan ja vaarallisen aseen.

Muutos pahempaan suuntaan on tapahtunut Thompsonin omana elinaikana ja syntyy vaikutelma, että varsin nopeasti. Viime vuosina lehdet ovat pullistelleet massamurhista.

Matin mielessä napsahti, kun hän sai kuulla edellisestä suuresta 'Sandy Hookin' koulusurmasta, jossa alakouluikäisiä lapsia tapettiin. Se järkytti miestä, sillä hän oli tullut juuri itse isäksi.

     *     *     *

Kirjoittaja muistaa muistuttaa, ettei hän ole sinänsä aseita ja niiden omistamista vastaan. Hän on vain sitä vastaan, miten niitä annetaan käyttää. Mat väittää, että pieni (äärikonservatiivinen lobbarien) ryhmä kontrolloi niin julkista keskustelua / väittelyä aiheesta kuin myös lainsäädäntöprosessia. Demokratia ei siis pelaa.

Niin, ja selvästi loppuvuodesta syntynyt uusvanha islamofobia ja muukalaiskammo ovat halvaannuttaneet lainsäätäjät, eikä mitään uskalleta tehdä. Uutena vuotena kuitenkin kuka tahansa voi esittää mitä tahansa toiveita ja ehkä niistä jotkin toteutuvat...

Linkit:

I have given away my guns: I’m a Texan and a hunter, but I won’t be part of gun culture any more. By Mat Thompson. Salon.com 01.01.2016
I grew up hunting and love it. I may not change your mind, but mass shootings have made me think differently

Salattu kartta julki: USA:n ydinpommit piti pudottaa kylmän sodan aikana – Suomen raja ei kaukana. By Pasi Pieti. Ilta-Sanomat 23.12.2015

Sandy Hook Elementary School shooting. Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti