keskiviikko 6. tammikuuta 2016

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 679 "Espanjassa itämaan tietäjät ovat joulupukkeja"


Euroopan maissa ei ole yhtä EU-normien mukaista joulupukkia vaan hahmo vaihtelee maasta toiseen.

Espanjan Kataloniassa pukki tai pukit saapuvat vasta 5.1. kylään tai kaupunkiin  esim. Barcelonaan tuomaan lahjoja. Ja he ovat "Raamatusta" (n. 313) tuttuja itämaan tietäjiä.

Pukit saapuvat Barcelonaan.
Uskonnollisen, mitä ilmeisimmin sepitetyn, legendan mukaan miehet / naiset, joita eri tarinoiden mukaan oli 3 - 8, saapuivat Betlehemiin loppiaisena.

Hieman taitamattomalla toiminnallaan maagit saivat aikaan sen, että kuningas Herodes sai tietää kuninkaan syntymästä, ja tunnetulla tavalla hermostui asiasta. Elettiin levottomia aikoja, ja hän pelkäsi vallankaappausyrityksiä ja terrori-iskuja tms.

Toisin kuin yleisesti uskotaan, 'Matteuksen evankeliumissa' ei puhuta mitään siitä, että kamelimiehet olisivat tuoneet lahjansa yhdessä paimenien kanssa talliin. He kävivät vierailulla sisäsiististi jossain talossa, jossa Josef, Maria ja Jeesus olivat.

      *     *     *

Sivullisen silmin koko tarina tuntuu aika kummalliselta. Miksi ihmeessä muutama idässä asuva, ökyrikas ihminen olisi lähtenyt länteen tapaamaan juutalaisten kuningasta? Asiassa ei tunnu olevan paljonkaan järkeä, mutta kysehän onkin uskonasiasta.

Lahjojen saaminen on tietysti aina ihan kiva juttu, ja siksi Kataloniassa varmasti vietetäänkin joulua karnevalistisesti.  Kaiken hulinan keskellä ihmiset antavat toisilleen lahjoja, eikä lapsia huijata Coca Cola -joulupukeilla vaan vähän vanhemmilla taruolennoilla.

      *      *      *

Sitten muutama sana itse loppiaisesta.... Suomessa luultavasti rikotaan karkeasti mm. YK:n "Ihmisoikeussopimusta".  Eihän ole mitään järkeä, että yksi uskonto ja varsinkin yksi sen kirkkokunta voi terrorisoida koko maata määrittelemällä muille pyhäpäivät mielensä mukaan.

Jos ja kun kirkko ja valtio ovat erillään, valtio voi määritellä vapaapäivät niin kuin haluaa. Kirkko voi pitää omat pyhänsä esim. loppiaisen silloin kun haluaa. Ja jokainen on tietysti henkilökohtaisesti vastuussa omasta poissaolostaan  työpaikalta esim. loppiaisena. Jos on uskovainen, siitä on valmis maksamaan yhden työpäivän hinnan.

On tökeröä pakottaa muut kuin kristityt noudattamaan kristittyjen pyhäpäiviä. Vastaavaa oikeutta ei ole esim. juutalaisilla ja muslimeilla.

Linkit:

New Year’s Eve and Epiphany in the Catalan tradition. Ok Ferry -blog 17.12.2014

Biblical magi (Itämaan tietäjät). Wikipedia

tero saarinen ‏(@zaarinee). Twitter  09.11.2015:
Mun mielestä #loppiainen ja #helatorstai voidaan siirtää pysyvästi viikonloppuun. #yksikkötyökustannukset ja moniko oikeasti käy kirkossa?

Professori: Arkipyhien nopea siirto olisi kikkailua. By Jani Timonen. Helsingin Sanomat
28.08.2015

Kirkkolaki (1054 / 1993). Kirkolliskokouksen ehdotuksen ja eduskunnan (!?) päätöksen mukaisesti säädetään Suomen evankelis-luterilaiselle kirkolle kirkkolaki. Finlex
"3 § Kirkolliset juhlapäivät.

Kirkollisia juhlapäiviä ovat joulupäivä, toinen joulupäivä, uudenvuodenpäivä, loppiainen, pitkäperjantai, pääsiäispäivä, toinen pääsiäispäivä, helatorstai, helluntai, juhannuspäivä ja pyhäinpäivä.

Juhlapäivien aika määräytyy niin kuin läntisessä kristikunnassa vanhastaan on ollut tapana."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti