keskiviikko 6. tammikuuta 2016

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 680 "Pakolaisvastaisuus ja islamofobia tuonut kristillisen uskonnon (uudelleen) politiikkaan"


Länsimaisessa politiikassa ei uskonnolla ole ollut kovin korostunutta merkitystä. Poikkeuksiakin on kuten Ranska, jossa on suuri muslimivähemmistö, joka on perua kolonialismin ajoilta, joka virallisesti päättyi 1960 -luvulla.

Toinen näkyvä poikkeus on Irlanti, jossa kristityt, protestantit ja katoliset, taistelivat keskenään - ja Iso-Britannian hallitusta vastaan aina 1990 -luvulle asti, eikä konflikti ole vieläkään kokonaan poissa.

Niin Ranskassa kuin Irlannissa poliittinen väkivalta ja terrorismi ovat nekin kuuluneet kuvioihin. Eurooppalais-lähtöisessä USA:ssa vuoden 2016 presidentinvaaleissa uskonto näyttelee mm. maan  vahvan protestanttisen perinteen takia merkittävää roolia. Lisäksi Pariisin ja San Bernardinon terrori-iskut ovat synnyttäneet pakolaisvastaisuutta ja islamofobiaa.

Loppiaisen uutinen NBC News -kanavalla oli, että tunnetun konservatiivisen TV-saarnaajan Billy Grahamin poika Franklin kampanjoi suurelle rahalla vuoden 2016 presidentinvaaleja "Jumalan hyväksi". Syntyy mielikuva, että nyt ollaan hypersodankäynnissä, ristiretkellä niin muslimeja kuin muitakin toisuskoisia kuten tieteeseen 'uskovia' ateisteja vastaan.

Mies on liputtanut konservatiivejakin kavahduttaneen Donald Trumpin puolesta, vaikka suoraan kysyttäessä ei liputa yksittäistä ehdokasta vaan vain jumalaansa. Maailma on loppiaisen jälkeen piirua vaarallisempi ja mm. Margaret Atwoodin maalaamat kuvat kristillisestä teokratiasta ovat hieman lähempänä.

     *    *    *

Helsingin Sanomien toimittaja Antti Berg teki oman 'HS-analyysinsä' suomalaisista poliitikoista, mikä osoittaa, että aihe on täälläkin ajankohtainen, eikä vähiten siksi että liperikaulaiset ja kypäräpäiset miehet ovat hallituksen johdossa.

Siinä missä esim. USA:ssa valtio ja kirkko ovat erotettu toisistaan, Suomessa ne ovat poikkeuksellisesti vielä vuonna 2016 tiiviisti liitossa toistensa kanssa, vaikka suomalaiset poliitikot sen hanakasti kiistävätkin.

Suomen tilanne on historiallisesti kummallinen, sillä suomalaiset on kahteenkin kertaan väkivaltaisesti pakkokäännytetty ensin 1000 -luvulla katolilaisuuteen ja sitten luterilaisuuteen. Silti hektisesti tätä päivää elävät niin vasemmisto- kuin oikeistopoliitikot pitävät nykytilannetta kiveenhakattuna.

     *     *     *

Muiden kuin luterilaisten kristittyjen kannalta valtio jatkuvasti polkee muiden oikeuksia, ja pitää sitä oikeutettuna vedoten yhtenäiskulttuuriin.

Siinä missä tavalliset tapakristityt käyvät enintään joulukirkossa jopa luterilaiseen kirkkoon kuulumattomat valtioneuvoston jäsenet ja kansanedustajat käyvät näyttävästi ja toistuvasti mm. valtiopäivien avajaisten yhteydessä kirkossa. Näin symbolisesti korostetaan, vaikka puheissa kielletään, valtion ja luterilaisen kirkon välistä ikiaikaista yhteyttä.

Selkeimmät toiminnalliset yhteydet luterilaisen kirkon ja valtion välillä ovat armeijan ja kirkon välisessä läheisessä suhteessa. Sotilasvaloja vannottaessa luterilaiset papit ovat yksinoikeutettuja samoin kaikessa muussakin armeijan toiminnassa.

Koulujen uskonnonopetus on de facto tunnustuksellista luterilaista opetusta ja uskonnonopettajat ovat lisäksi kouluttautuneet luterilaisiksi teologeiksi. Koulujen toiminnassa luterilaisuus on läsnä myös monessa muussa: koulujen päivänavauksissa, juhlissa ja mm. nimikkolähettien käyntien yhteydessä.

Suomalainen kummajainen on sekin, että eduskunta säätää kirkkolain, mikä on pöyristyttävää politiikan ja uskonnon sekoittamista toisiinsa, mistä mm. työelämä kärsii.

Linkit:

Franklin Graham Explains His "Campaign for God". By Hallie Jackson & Leih Ann Caldwell. NBC News 05.01.2016

Sauli Niinistö mainitsi Jumalan ja teki poikkeuksen – uskonto on harvoin läsnä suomalaisessa politiikassa. By Antti Berg. Helsingin Sanomat 29.12.2015

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuhe 1.1.2015. Suomen tasavallan presidentti 01.01.2016
"Toivotan teille kaikille hyvää alkanutta vuotta ja Jumalan siunausta!"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti