torstai 7. tammikuuta 2016

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 681 "Miksi Israelin ja Pohjois-Korean ydinaseiden annetaan hiertää maailmanyhteisön kengässä?"


Jos jossain muslimimaassa aletaan kehittää ydinaseita, niin kuin Iranissa tapahtui, USA ja kansainvälinen yhteisö (YK) älähtävät välittömästi - ja mm. asettavat voimakkaita talouspakotteita.  Samanlaisen kohtelun kohteena on rutiköyhä Pohjois-Korea.

Sen sijaan Israelin annetaan tehdä mitä haluaa. Siitäkin huolimatta että maa on samalla tavalla ongelma lähialueellaan kuin vaikkapa Iran tai Pohjois-Korea.

07.01.2016


Ja sanomattakin on selvää, että KAIKKI ydinaseet ja niiden kehittely on ongelmallista. Ja Suomi on juuri Israelin kautta epäsuorasti osallistunut tähän puuhaan. Samoin suomalaiset sijoittajat sijoittavat suuria summia kansalaisten rahoja tälle alalle, mikä on suuri taloudellinen riski, pommi suomalaisten kannalta.

     *     *     *

Viimeisin uutinen tästä kyseenalaisesta kehittelytyöstä tuli eilen, kun Pohjois-Korea ilmoitti 4. ydinkokeestaan, jonka se VÄITTI olleen vetypommin, mutta räjähdyksen heikkouden perusteella siitä ei ollut kuitenkaan kysymys vaan paljon vähäisemmästä ydinlatauksesta.

Ja niin kuin tämän pelin sääntöihin kuuluu, Pohjois-Korean puuhastelu tuomittiin maailmalla ja YK:n turvallisuusneuvostossa.

Maailma on liikuttavan yksimielinen siitä, että diktaattori Kim Jong-un on taas tehnyt jotain tuhmaa, mistä häntä aiotaan rangaista. Tilanne on sikäli absurdi, että kurjemmin ei minkään maan taloudella voi juuri mennä kuin Pohjois-Korealla menee tällä hetkellä.

     *     *     *

Pohjois-Korea on määrätietoisesti toteuttanut omaa ydinaseohjelmaansa 10 vuoden ajan, ja tällä hetkellä sillä arvioidaan pystyvän rakentamaan 10 - 12 ydinpommia. Mielenkiintoista on nähdä mikä on muun maailman, lähinnä USA:n ja Kiinan, seuraava siirto. USA:lla on suurin osa maailman ydinasearsenaalista kun taas Kiina on sanoutunut kokonaan irti moisesta.

Uskoisin, että Pohjois-Korean aiheuttamaa hämmennystä maailmalla ei voi kuitata vain yhtenä yksittäisenä erillisenä tapauksena vaan ydinaseiden aiheuttamat riskit on käsiteltävä lähitulevaisuudessa yhtenä kokonaisuutena. Kenties kaikki pienet ydinasevallat - Iranin jälkeen - ensin Israel ja sitten Pohjois-Korea tullaan tavalla tai toisella riisumaan aseista, joka vapaaehtoisesti tai puolipakolla.

Linkit:

RAND Corporation ‏(@RANDCorporation). Twitter 07.01.2016:
RAND expert @BWBennett casts doubt on the #NorthKoreaNuclearTest: http://ow.ly/WI8Pb  

The Fourth Nuclear Test (North Korea). By Stephan Haggard. Peterson Institute for International Economics 06.01.2016

The real threat from North Korea is the nuclear arsenal built over the last decade. By
Siegfried S. Hecker. Bulletin of the Atomic Scientists / Analysis 07.01.2016

Ydinasemaat. Globalis.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti