sunnuntai 10. tammikuuta 2016

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 684 "Kuussa ei, tietysti, ole koskaan käyty!"


Miksi mitä ihmeellisimmistä asioista syntyy salaliittoteorioita? "Myytinmurtajat" antaa siihenkin ainakin yhden vastauksen. Monia urbaaneja myyttejä ja #urbaanilegendoja ei ole koskaan testattu käytännössä.

Ensimmäiseen Apollo 11:n kuulentoon liittyy paljon tarinoita, jotka ovat ruokkineet salaliittoteorioita. "Myytinmurtajien" Jamie Hydeman ja Adam Savage & Co eivät voi tietysti käydä kaikkia kymmeniä väitteitä läpi, mutta he poimivat tarkasteluunsa yleisimmät epäilyt.

Kuvaa jossa astronautista lähtee varjo eri suuntaan kuin maastokohteissa on pidetty todisteena siitä, että kuvaa ei ole voitu ottaa Kuussa. Ohjelmassa näytetään miten tämä väite ei pidä paikkaansa. Maaston pinnanmuodot vaikuttavat varjojen muodostumiseen.

     *      *     *

Toinen kuva, joka on herättänyt salaliittoteoreetikoissa pähkimistä on ollut kuva, jossa näkyy Buzz Aldrinin jalanjälki Kuun pinnalla. Väitteenä on ettei kuivaan hiekkaan voi jäädä sellaista jälkeä kuin millainen kuvissa on näytetty.

NASA:n George Marshallin -avaruuskeskuksessa Tory, Kari ja Grant tekivät tyhjö-testauksia. Tyhjösssä kuun hiekkaan voi todella jäädä jalanjälkiä ilman kosteutta ja lippu on mahdollista saada liehumaan ilman tuultakin.

     *     *     *

Kuvien lisäksi Adam ja Jamie tutkivat millaista on liikkua lähes painottomassa tilassa. He vertasivat omia kokeitaan Apollo -matkoilta otettuihin videoihin. Ja lopulta päätyivät Zero G:n -matkustajakoneen painottomassa tilassa tehtyjen kokeiden jälkeen siihen, että astronauttien liikkuminen painottomassa tilassa oli uskottavaa.

Yksikään salaliittoteorioiden väite ei saanut vahvistusta, joten kaikki viittaa siihen, että Kuussa on todella käyty. Tosin asiaa ei tietysti voi täysin varmistaa muuta kuin käymällä itse paikan päällä...

Linkit:

Myytinmurtajat. Jakso 'Suuri  Apollo-huijaus'. Sub 08.01.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti