torstai 21. tammikuuta 2016

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 688 "Politiikan teorian surkeus: esimerkkinä Litvinenko"


John F. Kennedy, Olof Palme, Muammar Gaddafi, Saddam Hussein, Jasser Arafat ...

Poliittisten johtajien murhia, joissa länsimaiden tiedustelupalvelut ovat olleet pakosti keskeisessä asemassa.

Ja sitten Venäjän  Aleksandr Litvinenko. Oli tapauksesta mitä mieltä tahansa, tällainen poliittinen ajojohti Venäjää ja sen johtajaa vastaan on kohtuutonta. Esimerkiksi britit voisivat pestä ensin omat likapyykkinsä, joita riittää ennen kuin lähtevät jahtaamaan muita. 

Jasser Arafat myrkytettiin niinikään polonium-210:lla, minkä jäljet johtavat Israeliin ja sen hallitukseen, mutta maan johtajia ei USA tai Iso-Britannia ole syyttänyt mistään.

'James Bond' -tarinat eivät ole aina vain satua. Tökerön herrasmies-tappajan 007:n tulisi sytyttää katsojan päässä aivan toisenlaisia lamppuja kuin mitä ne kritiikittömille katsojille paljastavat. 

Tapaus on yksi esimerkki siitä, millä tavoin ns. salaliittoteorioita, jotka eivät perustu kovin tarkkaan tietoon, käytetään hyväksi politiikassa. Uskottavalta kuulostava spekulaatio ei ole  yhtä kuin faktuaalinen totuus, tämä ei tietysti tarkoita sitä, etteikö väitteissä voisi olla jotain perääkin.

Toisaalta tietysti voi aina myös kysyä, miten entinen venäläinen vakooja oikein kuvitteli voivansa jatkaa raflaavaa toimintaansa Venäjää vastaan. Hänhän oli minkä tahansa valtion kriteereillä isänmaan petturi, ja sodassa tällaiset petturit tapetaan kyselemättä.

     *     *     *

Ja mahdollista on sekin, että britit itse murhauttivat Litvinenkon, sillä niin kuin tiedetään: hyökkäys on paras puolustus joissain tilanteissa.

Tai kenties kyse on vain brittien mustasta huumorista. Heitä ei pidä ottaa ihan tosissaan. Kunhan repivät leukojaan.

Juuri valmistuneessa brittiselvityksessä nostetaan esiin myös Aleksander Litvinenkon työ yksityisetsivänä Lontoossa. Hän hiillosti mm. joitain venäläisiä liikemiehiä, jotka ovat saattaneet masinoida miehen murhan.

Linkki:

Alexander Litvinenko: Profile of murdered Russian spy. BBC / News 21.01.2015

Aleksandr Litvinenko. Wikipedia

Swiss study: Polonium found in Arafat’s bones. By David Poort & Ken Silverstein. Aljazeera 07.11.2013

STT uutiset (‏@STTuutiset). Twitter 21.01.2016:
Putinin tiedottaja: Brittiselvitys Aleksandr #Litvinenko'n murhasta on mahdollisesti esimerkki brittiläisestä huumorista.

Litvinenko Inquiry. Report into the death of Alexander Litvinenko. By Robert Owen 1 / 2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti