sunnuntai 31. tammikuuta 2016

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 694 "Uskon suomalaisiin naisiin... ainakin joihinkin..."


Kaksi suomalaista naista ovet start up -yrityksessään kehitelleet  - ja lanseeraamassa maailmanmarkkinoille - uutta superfood-brändia Gold & Green, joka onnistuessaan täydellisesti voi olla jopa uusi Nokia - ja enemmänkin.

Tie on auki taivaisiin. Jos keksintö on osa maailman ruokaongelman ratkaisua, naiset saattavat löytää itsensä nobelisteina.

Kanaako? Ei, korviketta.
Uteliaisuuttani yksinkertaisesti tutkin, mitä yksi maailman merkittävimmistä lehdistä New York Times oli viimeksi kirjoittanut Suomesta. Ja yllätys, yllätys: muutama päivä sitten verkkolehdessä oli useita sivuja Maija Itkosen ja Reetta Kivelän tuotekehityshankkeesta.

Kotimaisista lehdistä Hufvudstadsbladet kirjoitti sattumalta samana päivänä kuin amerikalaislehtikin samasta aiheesta, mutta hieman eri näkökulmasta. Kaapelitehtaalla on ollut mahdollistsa maistella lihakorvikkeesta tehtyjä ruokia ja antaa niistä omia arvioita.

Hbl:n jutussa kerrotaan, että ensimmäiset tuotteet tulevat markkinoille kuluvan vuoden aikana, ensin Suomeen ja sitten muualle.

     *     *     *

Perusraaka-aineena on ns. nyhtökaura, mihin on lisätty härkäpapua ja herneproteiinia. Koostumuksesta on saatu samanlainen kuin on kana ja jauheliha, joita voi tietysti myös käyttää samalla tavoin ruo'issa.

Kehittelijät eivät pyri vain jäljittelemään lihaa ja sen makua vaan kehittelemään jopa parempaa tuotetta, missä he ovat joidenkin maistelijoiden mielestä onnistuneetkin.

Superfoodin säilyvyys on omaa luokkaansa, sillä se säilyy syömäkelpoisena jääkaapissa kuukausia.

     *     *     *

Gold & Green -brändi haastaa myös geenimuunnellut tuotteet, sillä suomalaistuotteet ovat puhdasta luomua. Kestävää kehitystä ne edistävät myös, sillä lihantuotanto on varsin tehoton tapa tuottaa globaalisti ravintoa.

Linkki:

Tarja Kahiala (‏@TarjaKahiala). Twitter 29.01.2016:
#Pulledoats the #meatalternative from #Finland in #NewYorkTimes @ggfds_ltd @nytimes http://nyti.ms/1VumYdj  http://nyti.ms/1VumYdj 

Finnish 'Pulled Oats' Maker Wants a Bite of the Meat Substitutes Market. By New York Times (Reuters) 28.01.2016

"Hästfoder" blev hetaste trendmaten. By Maja-Stina Andersson. Hbl / Mat & dryck 29.01.2016

Kaurasta korvike lihalle. Kauppalehti 04.11.2015

Gold & green. Oat & bean based high protein food. 2016

Huikea määrä proteiinia – kotimainen nyhtökaura haastaa oikean lihan. By Minna Nyrhinen-Blázquez. Ilta-Sanomat 07.01.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti