sunnuntai 31. tammikuuta 2016

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 696 "1850-luvulla prostituutio oli merkittävä elinkeino USA:ssa"


Oltiin prostituutiosta ja bordelleista sitten, mitä mieltä tahansa vuonna 2016, ne olivat merkittävä osa modernisoituvaa yhteiskuntaa.

Esimerkiksi New Yorkiin maaseudulta muuttavalla nuorella naisella oli kolme ammatillista vaihtoehtoa sen lisäksi että hän sai lottovoiton ja pääsi porvarilliseen avioliittoon.

     *     *     *


Suomessakin maalta tulleet tytöt ja naiset sijoittuivat yleisimmin porvarillisiin tai säätyläisperheisiin ja heistä tuli kotiapulaisia ja palvelijattaria.

Toinen vaihtoehto oli mennä tehtaaseen töihin, sellaisiin töihin, mitkä katsottiin naisille sopiviksi ja jotka eivät kelvanneet miehille esimerkiksi tekstiiliteollisuuteen.

Parhaiten palkattua työtä oli kuitenkin oman kehonsa myyminen, missä olivat tunnetut haittapuolensa. Nainen saattoi esimerkiksi tulla raiskatuksi, mutta niin saattoi käydä myös isäntäperheessä tai tehtaassa.

   *     *      *

Parhaat ilotalot olivat hyvin  varusteltuja ja työntekijöille turvallisia paikkoja sen lisäksi että palkka oli paljon parempi kuin muissa töissä.

Esim. sukupuolitauteja pyrittiin ehkäisemään eri tavoin hygienialla ja varmuusvälineillä. Lääkäri saattoi etukäteen tarkistaa asiakkaat ym.

Yhtenä ongelmana oli poliisi, joka asetti erilaisia esteitä toiminnalle. Poliisi saattaa pyytää lahjuksia ja vaatia maksuja. Yhden mutkan lisää matkaan toi alkoholi varsinkin, kun se 1930-luvulla kiellettiin lailla.

     *      *     *

Bisnes oli 1900-luvun alkupuolella todella laajaa sillä sadat tuhannet nuoret miehet maalta - ja maahanmuuttajina Euroopasta ym. - tulivat Amerikkaan kultaa vuolemaan. Mieleen tulee vuoden 2016 Eurooppa ja Lähi-idän pakolaiset...

Jotain elinkeinon merkittävyydestä kertoo se, että liikevaihto oli yhtä suurta kuin kuljetus- ja panimoalalla yhteensä. Järjestäytyneinä prostituoidut olisivat jyränneet sen aikaisen AKT:n mennen tullen määrällään.

Prostituutio oli kaiken lisäksi alana edistyksellistä ja tasa-arvoa edistävää. Mustat ja valkoiset naiset sekä muut rodut olivat huorina samalla viivalla toisin kuin kaikissa muissa ammateissa.

Valkoiset miehet saivat yhtä hyvin painaa valkoista prostituoitua kuin mustaa tai intiaania. Ainoa poikkeus oli siinä, että mustat miehet saivat maata vain mustien naisten kanssa...

     *     *     *

Urbaani Amerikka villeine länsineen ja länkkäreineen syntyi mm. näiden naisten ansiosta, jotka asuivat usein saluunoiden ja hotellien vierashuoneissa ja tarjosivat asiakkaille heidän toivomiaan lähimmäispalveluja. Morsiamet ja vaimot olivat kaukana huitsin-Nevadassa odottamassa parempia aikoja.

Naiset lisäksi pitivät miehistä ja heidän hygieniastaan ym. huolta, sillä muita naisia uudisraivaaja-sankareilla ei useinkaan ollut.

Hämmästyttävää onkin miten prostestanttiset mm. luterilaiset papit kirkoissaan paasasivat naisia vastaan, vaikka naiset olivat sata kertaa tarpeellisempia ja hyödylllisempiä ihmisiä yhteisöilleen kuin lähinnä loisina elävät papit perheineen.

     *     *     *

Poliisien / sheriffien kanssa sukset menivät siis monella tavalla ristiin, sillä prostituutio kytkeytyi tavalla tai toisella erilaiseen rikollisuuteen. Ainakin sillä tavalla että pahantekijät usein piileksivat mm. saluunojen takahuoneissa ja naistensa luona.

1910 -luvulla tilanne muuttui, kun prostituutio kiellettiin 1. maailmansodan aikana, mikä tiesi loppua ennen niin menestyksekkäälle ja tuottoisalle liiketoiminnalle.

Prostituutio kuitenkin rehotti sotivassa Euroopassa, vaikka se Amerikassa kiellettiinkin. Asemasodan aikana oli mm. kenttäbordelleja, joissa jatkui sama meno kuin kotipuolessa. Sota-aika oli muutenkin toisenlaista kuin rauhanaika. Esim. ranskalaistytöt ym. olivat sallivaisempia. Ja sotilaat uniformuissaan olivat komeita ja joskus saattoivat antaa  koko joukkueellekin ihan ilman mitään maksua.

Linkki:

Ensimmäiset todisteet prostituutiosta ovat jo vuodelta 2300 eaa. Koodeja ja salaliittoteorioita. Kausi 1. Osa 2. Kuutonen 31.01.2016 klo 02:20

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti