perjantai 8. tammikuuta 2016

Zeitlin: "Beasts of the Southern Wild" (2012)


6-vuotiaan Hushpuppyn täytyy oppia rohkeutta ja rakkautta, kun hän elää kaksin äkkipikaisen ja sairastelevan isänsä kanssa. Sulavat ja tulvia aiheuttavat jäävesivirrat ja vapaana kulkevat ikiaikaiset härät ränsistyttävät rämeiköllä asuvaa yhteisöä ... Tosi ja taru sekoittuvat lapsen mielessä. (IMDb:tä mukaillen)

"Beasts of the Southern Wild" (2012) on yhdysvaltalainen draamaelokuva, jonka on ohjannut Benh Zeitlin ja käsikirjoittanut Lucy Alibar ja Benh Zeitlin. Elokuva perustuu Alibarin näytelmään "Juicy and Delicious". Elokuva sai neljä Oscar -ehdokkuutta kategorioissa paras elokuva, ohjaus, sovitettu käsikirjoitus ja naispääosa (Quvenzhané Wallis). Wallis on kaikkien aikojen nuorin parhaasta naispääosasta ehdolla ollut, ollessaan vain 9-vuotias. (Wikipedia)

      *     *     *

Tarina on kerrottu pikkutytön silmin, jonka ajattelua on muokannut hänen opettajansa nti Bastsheba, joka on tarjonnut Hushpuppylle yhdenlaisen maailmankuvan, jota voi pitää kai lähinnä tieteellisenä. Pikkutyttö on tietysti suodattanut hänelle kerrotut tarinat omalla tavallaan ja ympännyt ne omaan pieneen Bathtubin yhteisöön, jossa hän asuu ja  joka on hänen maailmansa.

Hushpuppyn äiti on kuollut jokin aika sitten ja tyttö asuu isänsä kanssa. Isä ja tytär asuvat omissa 'taloissaan', mutta Hushpuppyn maailman toinen romahdus on, kun hän ruokaa laittaessaan polttaa oman mökkinsä ja muuttaa vieressä olevan isän mökkiin.

Pienessä osittain veden päälle rakennetussa kylässä asuu muutamia kymmeniä ihmisiä, yhä vähemmän, sillä rämeikkö on jäämässä veden alle ja muuttumassa asuinkelvottomaksi. Viimeiset sitkeät sissit taistelevat loppuun asti pakkomuuttoa vastaan.

Rajun myrskyn iskiessä kyläläiset evakuoidaan läheiseen kaupunkiin, ja samalla Hushpuppyn isän sairaus, mikä se sitten onkaan, pahenee. Tarinan lopulla myös isä kuolee, ja tyttö jää oman onnensa ja yhteisön tuen varaan, mutta se ei tunnu tyttöä kovasti huolettavan, vaikka hän isänsä kuolemaa sureekin.

Pakkosiirrosta huolimatta pieni ryhmä kyläläisiä, mm. neljä pikkutyttöä joista Hushpuppy on yksi, muuttavat vielä uhmakkaasti kylään, jossa myös isä kuolee.

    *     *     *

Elokuva jossa arkinen elämä, kuvitelmat ja pelot kietoutuvat hienolla tavalla toisiinsa. Tytön suurimpana pelkona ovat alkuhärät, suuret valtavat eläimet, jotka saapuvat aina, kun joku heikkenee ja alkaa tehdä kuolemaa - ja lopulta härät syövät niin ihmiset kuin muutkin eläimet.

Toinen pelko on Antarktiksen ja mannerjäiden sulaminen, joka vähitellen hautaa kylään veden alle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti