tiistai 19. tammikuuta 2016

Zwick: "Muuten, se viimeöinen" (1986)


Mies ja nainen kohtaavat eräänä iltana ja aloittavat romanttisen suhteen. Henkilökohtaiset ongelmat ja ystävien häiritsevä käytös varjostavat suhteen vakiintumista. (IMDb)

"Muuten, se viimeöinen" (1986) on amerikkalainen romanttinen draamaelokuva, jonka on ohjannut Edward Zwick. Tähtinä Hollywoodin taivaalla loistavat Rob Lowe and Demi Moore, jotka ovat - eivät hippejä eivätkä punkkareita vaan - chicagolaisia juppeja, jotka ovat ensi kertaa sitoutumista vaativassa suhteessa.

Elokuva perustuu David Mametin näytelmään "Sexual Perversity in Chicago". Vuonna 2014 elokuva uudelleenfilmatisoitiin. (Wikipedia)

     *     *      *

TÄNÄÄN TV 5:LTÄ KLO 21:00

      *      *      *

"Muuten, se viimeöinen" (1986) tuli edellisen kerran reilu vuosi sitten, samalta kanavalta, samaan aikaan. Jostain syystä jäin töistä tultuani katsomaan sitä tänäkin iltana.

David Mamet'n näytelmän kieli on herkullista, joten sitä voi seurata vain sen sanailun takia.

Danny ja Debbie ovat varsin ärsyttäviä ja epäkypsiä otuksia, joiden ajatukset ja tekemiset ovat lähinnä vyötärön alapuolella. Peli jota he pelaavat toistensa ja muiden kanssa on kuitenkin kiinnostavaa.

Danny ja Debbie hetken mielijohteesta muuttavat yhteen ja kummatkin ovat epävarmoja mitä haluavat. Tunteet häilyvät ja läikehtivät laidasta laitaan.

Asetelmaa sekoittaa se että kummankin parhaat kaverit kokevat menettäneensä oman parhaan kaverinsa ja suorastaan sabotoivat Dannyä ja Debbieä, ainakin aluksi.

Ja Danny ja Debbiekin elävät vain päivä kerrallaan... Miettimättä mitä huominen tuo tullessaan.

   *     *      *

Ensimmäiset pyhäpäivät koettelevat eniten suhdetta, Kiitospäivä jolloin kummankin parhaat kaverit on kutsuttu paikalle. Mikään ei suju mutta liitto pysyy natisten liitoksissaan. Tosin Debbie on yhden yön ystävättärensä luona ja epäilee, onko tehnyt virheen.

Jouluna tilanne pahenee, ja Uuden vuoden juhlat lähiravintolassa menevät överiksi ja Debbie muuttaa kokonaan pois Dannyn luota.

Kuukaudet kuluvat kevät tulee ja kesä, ja kummatkin ovat oppineet virheistään. Debbie näkee Dannyn sattumalta baseball-kentällä -ja pari lämmittää suhteensa uudelleen. Tietoisena siitä, että mikään ei ole ikuista... tai jotain sellaista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti