torstai 4. helmikuuta 2016

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 298 - sairauksien alkuperästä

CC by  Mimmi L. 
Olipa harvinaisen tyhjentävä dokumenttiohjelma siitä, miksi esimerkiksi suolaa ja sen kautta verenpainetta kannattaa ehdottomasti välttää.

Selitys on yksinkertainen ja liittyy ihmisen - ja yleisimminkin nisäkkäiden - pitkään kehityshistoriaan.

Ihmisten aivojen valtimoiden verisuonten seinämät ovat huomattavasti ohuemmat kuin muualla elimistössä ja siten aivot ovat alttiita niin tukoksille kuin repeämille.

      *    *    *

Eurooppalainen imperialisti ja
joukko pygmi-naisia.
Ihmisen oma lajikehitys on tuottanut siis myös fyysisiä heikkouksia  - ei aina vain parannuksia - jotka tietyissä tilanteissa muodostuvat ongelmaksi. Kun nykyihminen 60 000 vuotta sitten lähti Afrikasta valloittamaan niin Eurooppaa kuin Aasiaa ja muuta maailmaa, ihminen kohtasi monien kohtaloksi muodostuneen suolan ja muut mausteet, joita alkoi käyttää ruo'assaan.

Monet alkuperäiskansat, jotka elävät ja syövät perinteisesti, ovat välttäneet mm. verenpaineen ja aivohalvausten kirot. Ohjelmassa kerrotaan esimerkkinä Afrikan pygmeistä. Ne jotka ovat muuttaneet kaupunkiin ja alkaneet syödä hyvin suolaista länsimaista ruokaa, ovat altistuneet niin kuin muutkin samoille elämäntapa-sairauksille.

     *     *     *

Evoluutio on jostain syystä tuottanut ihmiselle toisenkin tähän yhteyteen liitttyvän heikkouden, ja se on että suolaiset - mutta eivät liian suolaiset - ruo'at maistuvat paremmilta.

Ja joillekin suolan käytöstä on kehittynyt suoranainen addiktio eli suolaa laitetaan ruokiin paljon enemmän kuin on edes tarvetta.

Linkki:

Aivohalvaus. Sairauksien alkuperä. Osa 2 / 4. Yle Teema 04.02.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti