lauantai 6. helmikuuta 2016

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 300 - Juopottelevat äidit vai vain kähmityt naiset?

CC by  Mimmi L. 
Zika-viruskeskustelu on avannut USA:ssa keskustelun siitä, mikä lapselle ja naiselle on oikeasti pahaksi. 

Paljon vaarallisempaa kuin matkustaa Latinalaiseen Amerikkaan on olla köyhä ja värillinen 15-44 -vuotias nainen USA:ssa.

Samantapainen keskustelu olisi ehkä aiheellista alkaa Euroopassa. 

Kumpi on pahempaa: se että nuoret turvapaikkaa hakevat miehet ovat hieman liian kiinnostuneita eurooppalaisista naisista vai se että naiset käyttävät raskaaksi tulonsa jälkeen alkoholia ja vaarantavat oman jälkikasvunsa terveyden?

      *    *    *

(Kuva: Drugrehab)
3,3 miljoona naista riskeeraa vuosittain syntymättömän lapsensa terveyden käyttämällä alkoholia sikiönkehityksen kannalta vaarallisessa vaiheessa. Kaikista raskaana olevista naisista peräti 75 % on tässä tilanteessa.

CDC:n (Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskukset) johtaja Anne Schuchat pitää absurdina viime viikkojen keskustelua zika-viruksesta ja sen aiheuttamista matkustusrajoituksista ym. Viruksesta ei ole mitään todellista uhkaa. Ja toisaalta vaikka uhka olisikin todellinen, varsinkaan paikalliset naiset eivät voi asialle mitään. Jos hyttynen pistää, niin se pistää - ja jos on huono-onninen saa tartunnan.

     *      *     *

Tilanne on paljastanut Pohjois-Amerikan mantereella terveydenhuoltojärjestelmien heikkouksia.

Jos raskaana oleva nainen saa tietää sairastavansa / sairastaneensa viruksen levittämää tautia, ei abortin saaminen monissa maissa, ei edes USA:n kaikissa osavaltioissa, ole mitenkään itsestäänselvä asia.

Myös seksuaali- ja ehkäisyvalistus ei ole monestikaan ajan tasalla. Ja jopa hoitohenkilöstä saattaa vain todeta raskaana olevalle naiselle, että hänen ei olisi pitänyt tulla raskaaksi.

Zika-viruksen kohdalla esim. El Salvador on antanut naisille naurettavan ohjeen pidättäytyä lapsen tekemisesti vuoteen 2018 asti, mihin asti epidemian oletetaan olevan ajankohtainen. Myös Brasilian viranomaiset suosittelevat raskauden lykkäämistä.

    *     *     *

Naiset eivät usein voi edes itse päättää, tulevatko he raskaaksi vai eivät, jolloin kaikki WHO:n ym. viranomaisten ohjeet tuntuvat täysin turhilta.

Miehellä on katolisissa maissa oikeus pakottaa vaimonsa seksiin ja tehdä tämä raskaaksi. Ja muutenkin lasten tekeminen ei ole suunniteltua kuin harvoin.

Jos USA:ssa on paljon abortinvastustajia, esim. juuri El Salvadorissa abortin tekeminen on rikos, mistä saa vankilatuomion. Poliisi tutkii jopa tavalliset keskenmenot.

      *     *      *

Tätä taustaa vasten tuntuu poikkeuksellisen vastuuttomalta se, miten länsimaiset 20-30 -vuotiaat naiset käyttäytyvät ja miten he käyttävät vapauttaan. Toivottukin lapsi saattaa saada pysyvän vamman vain siksi, että äiti haluaa pitää vähän hauskaa esim. Uutena vuotena.

Linkki:

“Abandoned by the state”: How the Zika crisis highlights shameful blind spots in reproductive health.
Government responses to the current Zika emergency highlight failures of health policy both in America and abroad. By Eesha Pandit. Salon.com 05.02.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti