sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Fleming & Zukor: "Ihmemaa Oz" (1939)


Tornado lennättää Dorothy Galen kotitaloineen maagiseen maahan, missä hän lähtee Toto-koiransa kanssa etsiä taikuri Ozia, joka vain voi auttaa häntä palaamaan takaisin kotiin. (IMDb)

"Ihmemaa Oz" (1939) on Victor Flemingin ohjaama elokuvamusikaali. Sen pääosassa on Judy Garland. Elokuva perustuu L. Frank Baumin lastenkirjaan "Ihmemaa Oz" (1900). Elokuva ei ollut mikään erityisen suuri tapaus ensi-iltavuotenaan, mutta myöhemmin lähinnä television ansiosta se on noussut todelliseksi klassikoksi. 

American Film Institute valitsi elokuvan kymmenen kaikkien aikojen parhaimman elokuvan joukkoon sekä parhaaksi koko perheen elokuvaksi. Elokuvan kuuluisin laulu on 'Over the Rainbow', jonka American Film Institute valitsi kaikkien aikojen parhaaksi elokuvalauluksi. Elokuvassa kohtaukset Kansasissa ovat mustavalkoisia, kun taas kohtaukset Ihmemaassa ovat värillisiä. Elokuva oli myös ehdolla kuuteen Oscar-palkintoon ja se voitti niistä kaksi: paras musiikki ja paras laulu.(Wikipedia)

     *     *     *

"Ihmemaa Oz" on amerikkalaisten ikioma "Liisa Ihmemaassa" vaikka se ei vedäkään vertoja brittiläiselle esikuvalleen tai on vain muuten kovasti toisenlainen.

Dorothy ei putoa kaninkoloon vaan maatilalle, jossa hän asuu perheineen preerian keskellä, osuu tornado. Kova tuuli rikkoo ikkunan ja Dorothy menettää päiväkausiksi tajuntansa.

Teinityttö seikkailee niin kuin Alice maassa, jota hallitsee velho nimeltä Oz, joka kuitenkin osoittautuu hyväntahtoiseksi huijariksi tai ehkä ennemmn psykologiksi / psykiatriksi, joka puhumalla hoitaa potilaansa tai kansalaistensa ongelmia.

Fantasia-maailman ihmiset ovat pienikokoisia, mutta he ovat samalla tavalla järjestäytyneet kuin Dorothyn tuntemaan Kansasin asukkaat. Maassa ovat niin pappinsa kuin armeijansa.

     *     *     *

Maa jakautuu Etelään, Pohjoiseen, Länteen ja Itään niin kuin USA. Idän ja Lännen noidat ovat pahoja ja kaksi muuta hyviä. Kun Dorothy saapuu velho Ozin 4 osaan jakaantuneeseen maahan tai maailmaan, hän putoaa suoraan Idän pahan velhon kodin päälle niin, että noita kuolee.

Ihmiset ovat iloissaan hallitsijansa tms. kuolemasta ja Pohjoisen hyvä noita saapuu välittömästi suuren pallon sisällä onnittelemaan Dorothyä. Tasapaino maassa / maailmassa oli Dorothyn yllättävän saapumisen ansiosta muuttunut.

Varsinaisen elokuva-musikaali aiheena on, miten Dorothy pääsee takaisin kotiinsa. Pohjoisen noita kehottaa Dorothy kulkemaan keltaista tietä pitkin kohti velho Ozin palatsia. Hän on ainoa, joka voi voimallaan auttaa tyttöä.

Ja niin Dorothy lähtee matkaan ja saa pian itselleen myös kolme kummania: Variksenpelättimen, Tinamiehen ja Leijonan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti