tiistai 16. helmikuuta 2016

Huber: "Lupaathan tappaa itsesi. Kansan perikato kolmannessa valtakunnassa 1945" (2016)


Kolmas valtakunta romahtaa, Hitler tekee itsemurhan bunkkerissaan ja kaikkialle Saksaan leviää itsemurha-aalto, joka tempaisee mukaansa tuhansia naisia, miehiä ja lapsia. Pienessä Demminin kaupungissa sadat ihmiset tekevät itsemurhan puna-armeijan lähestyessä. Kokonaisia perheitä kuolee, vanhemmat surmaavat lapsiaan.

Vuosikymmenien ajan historiankirjoitus vaikeni tuhansien saksalaisten ratkaisusta, vaikka itsemurha-aalto haavoitti myös seuraavia sukupolvia. Järkyttävät tapahtumat on paljolti kuitattu hiljaisuudella, torjunnalla ja unohdukseen pakottamalla.

Sekä itsemurhien että niitä seuranneen vaikenemisen motiivi oli sama: pako kestämättömästä tilanteesta. Perikadon syyt piilevät kuitenkin syvemmällä. Florian Huberin vangitseva kuvaus pienistä ihmisistä heidän marssiessaan kohti tuhoa on myös terävä analyysi kolmannen valtakunnan ihmisten ajatusmaailmasta ja kansakunnan mukaansa tempaisseen huuman karusta lopusta. (Atenan sivusto)

     *     *     *

Kymmenet tuhannet Suur-Saksaa ihannoivat ja siihen uskovat tekivät sodan lopulla itsemurhan, joka levisi kuin epidemia kaikkialle.

Esim. äidit tappoivat pieniä lapsiaan, aviopuolisot toisiaan. Monivuotinen propaganda ja puna-armeijalle pelottelu oli tehnyt tehtävänsä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti