keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Liukas: "Hello Ruby! Maailman paras koodikirja" (2015)


"Hello Ruby" (2015) on tarina pienestä tytöstä, jolla on suuri mielikuvitus. Lapset voivat seurata punahiuksisen Ruby-tytön seikkailuja ja samalla oppia tehtävien ja tarinoiden kautta koodaamisen alkeita.

"Hello Ruby" sai alkunsa Linda Liukkaan työskennellessä New Yorkissa Codecademy -koulutusyhtiössä. Hän ei lähtenyt esittelemään valmista käsikirjoitustaan kustantajille, vaan latasi tammikuun 2014 lopussa projektinsa joukkorahoitussivusto Kickstarteriin. (Otavan sivusto)

    *    *    *

Paljon suitsutettu lastenkirja ja onhan tässä kirjassa puolensa. Ilmestyminen ei tietysti olisi voinut sattua parempaan aikaan, sillä peruskoulun Ops:in perusteisiin ohjelmointi on otettu mukaan uutena aineena, mikä tuntuu hieman liioittelulta. Samanlaista algoritmien / ohjelmien suunnittelua on vaikkapa kotitalouden opetukseen sisältynyt iät ja ajat. Tarkoitan ruokaohjeita ja niiden mukaan toimimista.

Aikoinaan kun atk:n ottamista oppiaineeksi pohdittiin samanlaisia kysymyksiä kuin nyt ohjelmoinnin kohdalla. Niin kone kuin sen sisältämät ohjelmat ovat kuitenkin vain välineitä, jotka ihminen on suunnitellut ja tehnyt.

     *     *     *

Linda Liukkaan kirjassa seurataan ehkä 6-vuotiasta Rubya, joka on yksin kotona ja puuhaa omiaan. Erään kerran hän saa isältä kortin, jossa isä kertoo piilottaneensa viisi aarretta jonnekin. Ruby alkaa miettiä, miten hän saisi selville, missä aarteet ovat.

Ruby tekee suunnitelman ja alkaa toimia sen mukaan - ja lopulta hän löytää kuin löytääkin kaikki aarteet. Eli Ruby suomeksi sanottuna keksii leikin sääntöineen, jonka hän sitten leikkii.

Kirjan lopussa on jokaiseen kappaleeseen liittyviä harjoituksia, jotka ohjaavat ohjelmoinnilliseen ajatteluun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti