lauantai 6. helmikuuta 2016

Pohjola: " P(l)ain truth" (1993)


Ilppo Pohjolan lyhytelokuva "P(l)ain Truth" (1993) on symbolinen dokumentti, joka kuvaa transseksuaalin ihmisen tarinaa ja muutosta biologisesta naisesta biologiseksi mieheksi. Elokuva perustuu todellisen henkilön - Rudin - omaan tarinaan. "P(l)ain Truth" rakentaa uudelleen hänen menneisyytensä, muutoksen aikaiset tunteensa ja hänen tulevaisuutensa. Lähestyessään aihetta hyvin symbolisella tasolla elokuva suojelee Rudin yksityisyyttä ja tarkastelee siten transseksualismia ja sukupuoli-identiteettiä yleisemmällä tasolla. (Elonet)

     *    *     *

Palkittu 15-minuutin lyhytelokuva, joka on tehty suorastaan mainosmaisesti myyntimiehen ottein ja jossa edetään vaihtelevalla toisinaan kiihkeälläkin tempolla kohti finaalia. Muodonmuutosta voisi verrata Franz Kafkan "Muodonmuutokseen", jossa nuori mies muuttui syöpäläiseksi. - ja kuolee. Tässä naiselle tapahtuu kylläkin muodonmuutos, mutta hän alkaa sen aikana vähitellen elää.

      *     *     *

Sauli Niinistön länsimaisten arvojen maailmassa tällaista totuutta ei ole helppo saavuttaa, maassa jossa vaikeneminen ja asioihin puuttumattomuus on kultaa. Ja jos asioihin puututaan, se tapahtuu rouvilla tavalla, väkivaltaisesti ja usein aseita heilutellen niin kuin uskonsoturit tekevät.

Toki väkivaltaista on sukupuolensa muuttaminenkin, mutta tässä elokuvassa jätetään sukupuolielimet rauhaan, eikä niitä aleta leikellä. Muutos tapahtuu ennen muuta korvien välissä mutta myös ulkoisessa olemuksessa hormonihoitojen avittamana.

Häiritsevää on kuitenkin se, että missään vaiheessa katsoja ei pääse kurkistamaan, miten muutos vaikuttaa tämän gregor samsan ihmissuhteisiin. Jos hänellä on ollut lesbo-ystävä, mitä tämä ajattelee siitä, että hän yllättäen onkin mies!?

Lisäksi kaikki muu elämä sulkeutuu pakonomaisen seksuaalisuuden rakentamisen ulkopuolelle. Onko se nyt niin vaikea olla väärissä nahoissa. Eikö ole ennemminkin mielikuvituksen puutetta, ettei voi hyväksyä ulkoista olemustaan? Voihan sitä olla mies naisena muutenkin kuin biologisesti? Vai olenko ihan väärässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti