sunnuntai 14. helmikuuta 2016

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 705 "Helmikuun 14. päivänä nuoret naiset saivat piiskaa..."


Myöhäiskeskiajalta lähtien tämä päivä 14. helmikuuta on ollut rakastavaisten päivä. Tätä ennen päivä yhdistettiin monenlaisia - kai lähinnä keksittyjä - tarinoita synnyttäneeseen Pyhään Valentinukseen

Ja koska tarinoita on paljon erilaisia Valentinuksiakin on ollut ainakin kolme.  Ja koska kristillisessä maailmassa eletään pappi tai piispa Valentinus tavalla tai toisella koki marttyyrikuoleman. Eihän sitä muuten pyhimykseksi päästäkään!

      *    *    *

Taiteilijan näkemys eläinten nahan-
paloilla piiskaamisesta.
Katolinen kirkko Rooman valtakunnan sisällä oli eräänlainen marttyyritarinoiden tehdas, jossa tarinat olivat kittiä kirkon ja tavallisen tietämättömän kansan välillä. Kuolemien kautta uskonto sai oikeutuksensa. Kristityt olivat vainottuja vaikka eivät olisi olleetkaan ja vaikka tilanne oikeasti olisi ollut aivan päinvastainen: pakanat olivat ne joita vainottiin.

Hyvä esimerkki 'tarkoitus pyhittää keinot' -filosofiasta ovat tarinat Pyhästä Valentinuksesta. Jonkinlainen huippu tässä suhteessa on epätosi kertomus siitä, miten keisari Claudiuksen aikaan 200-luvulla Valentinus olisi lainvastaisesti vihkinyt avioliittoon Rooman sotilaita.

Lopulta piispan toiminta paljastui, mistä ei hyvää seurannut. Ja tämän tarinan mukaan - kaunis tarina - Valentinuksesta tuli helmikuun 14. päivä marttyyri ja myöhemmin pyhimys. Ja tuntuisi luontevalta pitää häntä itseoikeutettuna rakastavaisten pyhimyksenä.

Ainoa ongelma vain on se - jos se nyt on ongelma - että tarina ei pidä paikkaansa, mutta näinhän on usein (uskonnollisten) legendojen kohdalla. Ne ovat keksittyjä ja kansan mieliin ujutettuja totuuksia.

     *     *     *

Mm. William Shakespeare oli yksi niistä, jotka edistä tätä romanttisen rakkauden traditiota kirjallisella toiminnallaan ja Pyhän Valentinuksen päivä irtaantui vähitellen alkuperäisestä yhteydestään rakastavaisten päiväksi.

Ai, niin se naisten piiskaaminen. Arnie Seipel kertoo esseessään, että Roomassa vietettiin vielä ensimmäisinä ajanlaskumme vuosisatoina pakanallista juhlaa - juuri tähän aikaan keväällä -, mihin kuului kummallisia rituaaleja.

Nuoria naisia (symbolisesti) piiskattiin uhrattujen eläinten osilla, joiden uskottiin lisäävän heidän hedelmällisyyttään. Vähäinen syntyvyys ei ollut vain 2000-luvun Euroopan ongelma .. ilmeisesti.

Linkki:

The Dark Origins Of Valentine's Day. By Arnie Seipel. npr / Commentary 13.02.2014

7 Valentine's Day Traditions From History That Will Make You Cringe And/Or Melt. By JR Thorpe. Bustle -blogi 10.2.2016

Saint Valentine. Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti