torstai 3. maaliskuuta 2016

Kolu: "Me Rosvolat" (2010)


10-vuotias Vilja Vainisto on Hurja-Kaarlo Rosvolan päähänpistoryöstö: perheen lapset, superrosvo Hele ja herrasmiesrosvo Kalle, kaipaavat seuraa. Tavallisesti Rosvolat saalistavat autoista vain salmiakkikirppuja, sinappia ja muita herkkuja, lehtiä ja barbeja.

Rosvoaamiaisia, uintiretkiä ja kioskikeikka, kaahailua nasta laudassa ja rosvojen kesäjuhlat - mikä sen hauskempaa! Vilja nauttii vapaudestaan ja oppii nopeasti maantierosvouksesta kaiken. Myös sen, että hiirenpierut kannattaa pitää omana tietonaan, ellei halua peräänsä poliiseja, kateellisia rosvoja ja Jouni Vainistoa. 

"Me Rosvolat on vauhdikas satu, joka kulkee kuin viritetty pakoauto" - Finlandia Junior -raati. Finlandia Juniorilla palkitun suosikkiromaanin pohjalta on suunnitteilla myös elokuva. (Takakansi)

     *     *     *

Vauhdikas seikkailukertomus yhdestä kesästä 10-vuotiaan Viljan elämässä. Perhe on alkukesästä lomamatkalla Itä-Suomessa, kun Rosvolat iskevät ja kiilaavat Vainioiden auton tien sivuun.

Rosvoloiden matkaan napattu Vilja palaa perheensä luo vasta koulujen alkamisen aikaan, ja eron hetkellä sovitaan, että seuraavana kesänä jatketaan huikeita seikkailuita.

Tarina herättää monenlaisia ajatuksia. Jossain vaiheessa isä Rosvolan sisko Kaija kertoo Viljalle, että perhe oli alkanut rosvoamaan, kun autotehdas lakkautettiin Rosvoloiden kotipaikkakunnalla. Jostainhan se toimeentulo oli revittävä.

Ennen sosiaaliturvajärjestelmien ym. kehittämistä maantierosvoaminen on tietysti oikeasti ollut kenties merkittäväkin elinkeino Suomessa. Tilatonta ja vaeltelevaa väestöä oli aina vain enemmän, eikä kaikille ollut maata tarjolla, josta olisi toimeentulonsa voinut saada. Eikä kaikkia se edes kiinnostanut.

Linkki:

Ystävä kertoo: Tällaiset olivat Volvo-Markkasen viimeiset hetket. By Tuomas Manninen. Ilta-Sanomat 03.03.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti