perjantai 18. maaliskuuta 2016

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 707 "Heinäsirkka, heinäsirkka, mene täältä hiiteen!"


USA:ssa ja Irlannissa vietettiin eilen Pyhän Patrickin päivää.

Legendat kertovat Patrickin mm. karkottaneen käärmeet Irlannista, mikä symbolisesti tarkoittaa kristinuskon tuomista maahan.

      *    *    *

Suomen maaseudulla vietettiin vielä pitkään  1800 -luvulle pyhimysten juhlapäiviä sen jälkeen, kun maa muuttui katolisesta luterilaiseksi Ruotsin kuninkaan Kustaa Vaasan päätöksellä. Suomen ainoaksi omaksi pyhimykseksi jäi piispa Henrik, jota talonpoika Lalli humautti kirveen hamarapuolella.

1950 -luvulla perinne sai yllättävää jatkoa Pohjois-Amerikassa, kun kaksi suomalaista kehitti legendan Pyhästä Urhosta. Sattumalta samaan aikaan, kun presidentti Urho Kekkonen tuli ensimmäistä kertaa presidentiksi.

    *    *     *

Kun Richard Mattson eräänä päivänä saapui työpaikalleen Ketola Department Storeen (Ketolan tavarataloon), hänen työkaverinsa Gene McCavic kysyi, viettävätkö suomalaiset samanlaista juhlaa kuin mikä irlantilaisilla on Pyhän Patrickin päivänä.

Ja Mattson siltä seisomalta kehitti legendan Pyhästä Urhosta, joka elää vielä 60 vuoden jälkeenkin niin USA:n kuin Kanadan puolella. Päivää vietetään päivää ennen Pyhän Patrickin päivää.

     *    *     *

Mikä sitten teki Urhosta niin legendaarisen? Hän oli se joka karkotti Suomesta heinäsirkat. Tarinan alkuperäisessä versiossa kyse oli sammakoista.

Urho karkotti heinäsirkat siksi, että ne uhkasivat Suomen viinirypälesatoa. Loitsullaan "Heinäsirkka, heinäsirkka, mene täältä hiiteen!" ja kovalla äänellään hän onnistui ajamaan sirkat pois.

    *     *     *

Pari päivää sitten juhlaa vietettiin mm. 300 asukkaan suomalais-amerikkalaisessa yhteisössä Minnesotassa, johon osallistui yli 1 000 ihmistä, joten pienen Finland-nimisen kylän väkiluku päiväksi kolminkertaistui.

Juhlintaan kuuluu näyttävä paraati, jossa ihmiset ovat pukeutuneet tilaisuuteen sopivaan tyyliin lilan ja vihreän väreihin. Pyhän Urhon menuuseen kuuluu kalamojakka eli kalakeitto ja juomana feelia sour eli kokomaidosta tehty piimä.

Joka vuosi juhlalla on oma erityinen teemansa, joka liittyy jotenkin suomalaisuuteen. Paraatin ja ruokailun lisäksi ihmiset pitävät muutoinkin hauskaa, mikä tarkoittaa tanssia, laulua ja esityksiä.

Pyhällä Urholla on jopa oma patsaaansa Menahgan kaupungissa Minnesotassa, josta legenda lähti liikkeelle.

    *      *     *

Tarina Pyhästä Urhosta kiehtoo mielikuvitusta. Näinkö nämä legendat ovat vuosisatojen ja -tuhansien saatossa syntyneet. Kyllä, kyllä. Ja meillä on ainutlaatuinen tilaisuus seurata yhden tällaisen, keksityn tarinan, uskonnollisen - tai ainakin melkein sellaisen - legendan syntyä ja kehittymistä.

Linkki:

Amerikansuomalaisten erikoinen perinne voi paksusti – Pyhä Urho täyttää tänään 60 vuotta. By Vesa Marttinen. Yle / Uutiset 17.3.2016

Outo suomalainen Urho-myytti elää USA:ssa. By Jenni Tamminen 17.3.2010

St. Urho - Legendary Patron Saint of Finland (statue)

Saint Urho. Wikipedia (suom. Pyhä Urho)

KCTS 9 ‏@KCTS9. Twitter 18.3.2016
Happy #StPatricksDay! to all Irish & Irish-at-heart 💚 🎶 🍀 https://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Patrick%27s_Day …

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti