torstai 12. toukokuuta 2016

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 711 "Mierolat sekaisin sotalegendassa!"


Kuulin maanantaina istuessani Mierolan Silta Caféssa, että sillan alta olisi sota-aikaan lennetty ja jahdattu viholliskonetta.

Tarina tuntui suoralta kädeltä niin fantastiselta, että sanoin sen mitä ilmeisimmin olevan urbaanilegenda, mutta - niin kuin lähes aina - tarinoihin liittyvät uskomukset ovat ihmisissä tiukassa.

Tässä tapauksessa kertojan 62-vuotias isä tietoineen toimi auktoriteettina ja oli kertonut tarinan totena 3-kymppiselle tyttärelleen.

     *    *    *


FightForum -blogissa käytiin vuonna 2005 keskustelua yleensä siltojen alilennoista Suomessa, mikä on ollut harvinaista. Mierolan silta on kaarisilta ja maallikkokin tajuaa nopeasti, miten vaikeaa sillan alta olisi lentää hävittäjäkoneella. Ja miksi hävittäjä edes olisi lentänyt sieltä?

Mitä ilmeisimmin henkilö tai henkilöt, joilta tarina on lähtenyt liikkeelle, ovat kuulleet että Mierolassa on Talvisodan aikana pudotettu venäläinen pommikone (DB 3) -laivueesta. Tällainen tapaus on todella tapahtunut, mutta ei Hattulassa vaan Mouhijärvellä (osa nykyistä Sastamalaa).

Sastamalan alueella ilmestyvä kaupunkilehti Alueviesti on kertonut tapauksesta 2010 -luvulla pariinkin kertaan laajasti.

     *     *     *

Tapauksella oli suuri joukko silminnäkijöitä mm. läheisen koulun oppilaat välitunnilla seurasivat ihmeissään, mitä ilmassa oikein tapahtui.

Alueen yli oli lentämässä 13 koneen laivue, jonka vääpeli Leo Rautakorven Fokker (FR 116) pudotti, ampuen sitä takaviistosta.

Linkit: 

Muistolaatta: Mouhijärven ilmataistelu oli osa kotikontujemme talvisotaa. By Hannu Virtanen. Alueviesti 13.3.2013

Tapahtui Talvisodan aikaan: Mouhijärvelle tippuneen pommikoneen
putoamispaikasta tuli nähtävyys. By Maija Latva. Alueviesti 2.11.2011

Siltojen ali lennot. FightForum.fi 28.5.2005

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti