torstai 26. toukokuuta 2016

Witikka: "Pikku Pietarin piha" (1961)


"Pikku Pietarin piha" (1961) on Jack Witikan ohjaama suomalainen elokuva, joka perustuu Aapelin romaaniin "Pikku Pietarin piha" (1958). Tarinan keskushenkilöitä ovat torikauppias Jormalainen, hänen Pietari-poikansa ja heidän sydämellinen taloudenhoitajansa Karoliina. Pikku Pietarin pihassa eletään 1920-lukua. Talonmies Harakka jahtaa rottia, lapset puuhailevat kadulla, ja mukana on myös muita henkilöitä nuorista rakastavaisista aina vaimonsa ja anoppinsa syrjimään juoppoon kellomestariin. (Wikipedia)

      *     *     *

Elokuva "Pikku Pietarin piha" (1961) tuo 100 vuoden takaisin Suomen elävänä ihmisten silmien eteen. Ja Jack Witikan elokuvaan on valjastettu oman aikansa parhaat näyttelijät.

Tuolloin kaikki oli 2000-luvun mittapuulla hyvin alkeellista, mutta ihmiset olivat muutoin samanlaisia kuin tänäkin päivänä. Edes koulutus ja sivistys ei ole jalostanut ihmisistä 100 vuodessa ainakaan parempia. Tällaisia kysymyksiä on katsojan pakko miettiä katsellessaan tätä Aapelin pienoisromaaniin perustuvaa hienoa elokuvaa, joka tuli kaksi päivää sitten päivällä TV1:ltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti