tiistai 28. kesäkuuta 2016

Allen & Allen: "Nalle Puh ja ongelmanratkaisun taito" (1998)


Nalle Puh oli erittäin ilahtunut "Nalle Puh ja johtamisen taito" -kirjan menestyksestä, joka on vahvistanut hänen asemaansa HTK:na (Hyvin Tärkeänä Karhuna). Nyt on aika ottaa vastaan uusi Hyvin Suuri Haaste: Muukalainen opettaa ongelmanratkaisua käyttäen esimerkkeinä metsän väen seikkailuja. Nalle Puh ystävineen sekä lukija oppivat tunnistamaan, analysoimaan ja ratkaisemaan ongelmia käytännössä, mistä on hyötyä sekä Tikrun pelastamisessa puusta että muissa kiperissä tilanteissa. Kirja tarjoaa monipuolisen tietopaketin, olivatpa kyseessä sitten liiketoimiin, ihmissuhteisiin tai henkilökohtaisiin asioihin liittyvät pulmat. (Takakansi)

* * *

"Nalle Puh" -kirjojen sadut tai tarinat ovat löyhästi toisiinsa liittyviä kertomuksia, joiden tapahtumapaikkana on yksi ja sama 1/2 hehtaarin metsä, jonne Risto Reipas toisinaan saapuu leikkimään Nalle Puhin ja muiden kanssa.

Tarinoissa on ongelmia ja arvoituksia, joita ratkotaan ryhmässä, mikä on viehättänyt ja kiinnostanut myös aikuislukijoita. Roger E. Allen & Stephen D. Allen satujen kautta opettavat yleisiä ongelmanratkaisujataitoja.

  * * *

Heti ensimmäisessä tarinassa 1/2 hehtaarin metsään saapunut Muukalainen eli kirjan tekijät huomaavat ongelman, jonka Nalle Puh onnistuu ratkaisemaan.

Ja niin kuin usein nytkin on kysymys hunajasta ja miten sitä saa korkeasta puusta, jota mehiläiset tarkkaan varjelevat.

1. Aluksi Puh yrittää vain kiivetä puuhun ja anastaa hunajan, mutta hän putoaa puusta kuin kivi ja päätyy ohdakepensaasaan.

2. Sitten hän pyytää Risto Reippaalta apua ja saa tämän puhaltamaan itselleen ilmapallon, jonka avulla Puh kohoaa korkeuksiin.

Toisellakaan kertaa Puh ei saa hunajaansa, eikä hän saavuta tavoitettaan eli saa mehiläisten hunajaa ennen 1. tarinan lopppua. Kaiken kukkuraksi hän joutuu pyytämään toisen kerran apua Risto Reippaalta päästäkseen alas maahan. Risto Reipas ampuu pallon pyssyllään alas ja niin Puh on taas maan pinnalla.

* * *

Tämän kirjan ongelmana on, etteivät kirjoittanut kysy esimerkiksi onko mieltä, että Nalle Puh tällä tavoin yrittää pakkomielteisesti saada hunajaa itselleen, mikä on / voi olla itsessään ongelma niin kuin tässä tapauksessa.

Risto Reipas olisi auttaessaan voinut auttaa muullakin tavoin, ongelmakeskeisesti Puhia ja ehdottaa tälle esim. jotain muuta makeaa syötävää tai luopumaan tällä kertaa kokonaan hunajasta ja syömään jotain muuta (= mahdollinen syömishäiriö).

Ilmapallolla puuhun nouseminen oli sekin riskaabeli temppu, mikä paljastui Puhille vasta kun hän oli puussa (= ADHD, häiriö tarkkaavaisuudessa).

* * *

Nalle Puhin tekemisen moraalin perään voi tietysti myös kysyä. Onko oikein, että hän mehiläisistä piittaamatta rohmuaa niiden hunajat. Kohta pienessä 1/2 hehtaarin metsässä ei ole enää mehiläisiä eikä hunajaa.

Niin, ja ehkä Nalle Puhin kohdalla voisi kysyä myös käytöstapojen perään. Missä tahansa missä hän onkin hän rohmuaa toisten hunajat, eikä hän pysty hillitsemään itseään.

* * *

Allen & Allen kiinnittävät huomionsa vain siihen, miten tässä tapauksessa Nalle Puhin ja Tikrun näkökulmat eroavat toisistaan. Tikrulle hunajan saaminen ei ole ongelma, kun tiikerit eivät syö hunajaa. He myös huomioivat tavanomaiseen tietoisuuden tilaan (normaalius) ja kognitioon liittyvät ilmiöt, mutta ei mahdollisia häiriöitä.

"Nalle Puh ja ongelmanratkaisun taito" (1998) kirjan menetelmä koostuu viidestä vaiheesta (mistä nimi RATKO).

1. rajataan ongelma tai tilanne
2. arvioidaan, määritetään ja järjestetään ongelma
3. tutkitaan ongelmaa kyselemällä (5 M + 1 K)
4. keksitään vaihtoehtoisia ratkaisuja, joista valitaan yksi
5. otetaan ratkaisu käyttöön (suunnitelma) ja tarkkaillaan mitä tapahtuu

* * *

Mitä tahansa (!) tilannetta voi kirjan tekijöiden mukaan käsitellä ongelmana, joten Nalle Puhin henkilökohtainen ongelma on tässä mielessä sopiva ratkaistavaksi. Eli tässä tapauksessa tavoiteltava muutos on hunajan määrän kasvattaminen tms, mikä ei ole sinänsä ongelma vaan vain tavoiteltavissa oleva asia.

Arvioinnissa olisi mahdollista ottaa huomioon se, mitä hunajan anastaminen aiheuttaa mehiläisille ja hunajantuotannolle pienessä metsässä. Jollei Puh pysty käyttämään hunajaa kestävällä tavalla, on sille tehtävä loppu. Ongelmana kenties onkin se, että Puhilla on pakkomielle hunajaan - ja ongelma ei siten olekaan hunajan saaminen vaan miten estää, ettei Puh saa hunajaa!! Kysymys: missä määrin karhu tarvitsee hunajaa ja paljonko sitä on hänelle mahdollista antaa?

Jos hunajan etsintä on hyvin vaativaa puuhaa, eikä Puhilla ole siihen edellytyksiä, hänen ehkä voi antaa jatkaa hunajan perässä juoksemista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti