torstai 9. kesäkuuta 2016

Appelgren: "Vesta-Linnea kuunvalossa" (2013)


Vesta-Linnea tahtoisi mennä pihalle. Hän tahtoo, eikä kuitenkaan tahdo. Hän vain loikoilee peiton alla ja kuuntelee oman sydämen lyöntejä. Mutta kun pikkusisko Wendla tuo hänelle pääsiäisestä asti säästämänsä prinsessasuklaamunan, Vesta-Linnea piristyy, ja tytöt rientävät iloisina puumajaan. Kesken majaleikin Wendla kysyy: "Miksi sinä olet välillä niin surullinen? Minusta on aina mukavaa nousta aamulla sängystä ja päästä leikkimään." (Takakansi)

      *     *     *

Lastenkirjabloggarit ylistävät Tove Appelgrenin lastenkuvakirjoja, jotka on kuvittanut Salla Savolainen.

Appelgren onkin mainio tarinankertoja, joka antaa lapselle äänen, joka lastenkirjoistakin usein puuttuu.

     *      *     *

Tämä viides 'Vesta-Linnea' kirja käsittelee masennusta, alakuloa ja surullisuutta. Sitä ettei niin lapsi kuin aikuinenkaan ole aina aivan vireessä.

Appelgren osaa käyttää hahmojaan oivaltavasti. Kirjassa äiti tai äidin ystävätär Paula eivät edes huomaa millainen olo Vesta-Linnealla on. Pikkusisko Wendla sen sijaan ei voi olla huomaamatta sitä, että toinen ei halua heti aamusta leikkiä hänen kanssaan.

Wendla panee parastaan saadakseen siskonsa ylös - ja antaa tälle viikkokausia säästäneensä suklaamunan, mikä havahduttaa Vesta-Linnean. Ja tytöt lähtevät yhdessä ulos.

      *     *     *

Yöllä Vesta-Linnea näkee unta pelottavasta kaivonnoidasta, joka lienee jonkinlainen paikallinen taruolento niin kuin Marko Hautalan kirjan "Kuokkamummo" (2014). Vanhassa kansanperinteessä esim. Näkki saattoi asua kaivossa, mitä piti varoa - ettei Näkki vie.

Luovasti ajatteleva Vesta-Linnea sen sijaan näkee mummon säälittävänä olentona, joka majailee yksin kaivossa. Kenties se on masentunut? Toisena yönä Vesta-Linnea laskeutuu mitään pelkäämättä kaivoon ja vie kaivonoidalla juustoleivän lohdutukseksi.

Yöllä hän pohtii, että ehkä huonot päivätkin kuuluvat elämään. Jos ei ole koskaan surullinen, ei voi tietää millaista on olla oikein iloinen?

Linkit:

Tove Appelgren & Salla Savolainen: Vesta-Linnea kuunvalossa. Leena Lumi -blogi 07.10.2013

Valoa ja varjoa, tunteita ja myötäelämistä. Lastenkirjahylly 07.01.2014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti