maanantai 27. kesäkuuta 2016

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 343 - yksi Euroopan rappion kehdoista -

CC by  Mimmi L. 
Tapojeni vastaisesti avasin aikaisin aamulla television. TV1:ltä tuli juuri dokumenttiohjelma "Ionan pyhä saari", jonne joukko mieleltään häiriytyneitä suurkaupungin asukkaita oli lentokoneella matkalla.

Mikäli kristinusko ei olisi ideologiana onnistunut vakiinnuttamaan asemaansa Brittein saarilla, nykyinen Eurooppa voisi olla kovin toisenlainen.

Kenties Skandinavian maat, Suomi, Venäjä ja Iso-Britannia muodostaisivat oman pohjoisen alueensa, jossa rauha ja rakkaus kukoistavat toisella tavalla kuin tämän päivän Euroopassa. Ja kansat olisivat jatkaneet omia vuosituhantisia perinteitään.

     *     *    *

Mutta maailma on sellainen kuin on. Iso-Britannia on juuri päättänyt erota EU:sta. Skandinavian maista Norja ei ole sinne koskaan kuulunut niin kuin ei Venäjäkään. Jotain muinaisuudesta kenties on sentään vielä jäljellä?

Ennen muuta Islannissa on dokumentoitu tarkkaan maan pakkokäännyttäminen kristinuskoon, mikä oli julmaa valtapolitiikkaa ja oman aikansa synkkää taloudellista etupiiriajattelua.

Kansan omat perinteet alistettiin Rooman valtakunnan sen hetkiselle valtauskonnolle, joka oli jatkoa yhdelle juutalaiselle lahkolle ja sen jäsenille, jotka aikoinaan olivat joutuneet lähtemään kotimaastaan Juudeasta maanpakoon muualle valtakuntaan.

Lopulta roomalaiset sotilaat saapuivat risteineen myös Brittein saarille, mistä alkoi maan verinen historia.

     *     *     *

Ioanan saari Skotlannin Sisä-Hebrideillä ja sen 560 -luvulla perustettu luostari ovat symbolisia vallan muistomerkkejä tästä prosessista vielä 2100 -luvulla.

Ohjelma "Ionan pyhä saari" osoittaa, mikä voima puolivillaisilla tarinoilla on monille ihmisille vielä tänä päivänä. Sellaisiksi uskonto instituutiona on ihmiset tehnyt. Päättömiksi kanoiksi ja kukoiksi.

Oikeistopopulistinen eurooppalainen vaalikarja kun haluaa olla aina  enemmistön, voittajien puolella, hyvässä ja pahassa.

Linkki:

Origins of a Druid Island. By Allen Meredith. Research Paper

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti