sunnuntai 26. kesäkuuta 2016

Kivikoski: "Kesällä kello 5" (1964)

"Kesällä kello 5" (1964) on Erkko Kivikosken vuonna 1963 julkaistu pitkä esikoisohjaus. Se on uuden aallon hengessä tehty elokuva ja kuvaa 1960-luvun nuorten helsinkiläisten arkea ja ihmissuhteita. (Wikipedia)

Helsinkiläisnuoret Juhani ja Ritva viettävät viikonloppua telttaretkellä meren rannalla. Juhani herää varhain sunnuntaiaamuna ja kokee suhteen väljähtyneeksi: "Tämä ei voi jatkua näin, on pantava poikki tai mentävä naimisiin." Hän nousee, hakee kahvivettä ja käy pesulla. Ritva herää ja ryhtyy hyväntuulisena kertomaan uniaan. Vaitonainen Juhani ei yhdy tytön ilonpitoon ja tyytyy seuraamaan rannalta tämän uintia. Päivällä he ottavat yhdessä aurinkoa uimarannalla, mutta kumpikin on omissa ajatuksissaan. Kun tuttu pariskunta ilmestyy paikalle ja kutsuu heidät illaksi lavatansseihin, Juhani päättää, että on aika lähteä. (Elonet)

     *     *     *

... kaikki kuitenkin kääntyy taas toisinpäin, kun Ritva joutuu heti ensimmäisenä yönä heidän palattuaan Helsinkiin onnettomuuteen. Juhanin tunteet Ritvaa kohtaan heilahtavat tällä kertaa pysyvästi toiseen suuntaan.. tai ainakin siltä vaikuttaa.

Erkko Kivikosken elokuva oli vuoden 1963 tapaus, ja ohjaaja voitti sillä mm. Venlan ja sai taiteen valtionpalkinnon.
   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti