sunnuntai 5. kesäkuuta 2016

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 716 "Lemmenkivi"


Vuonna 2016 on vaikea kuvitella, että missään sanomalehdessä - tai edes aikakauslehdessä - julkaistaisiin sellaista tarinaa merenneidosta kuin oli Väinö A. Airion kertomus tai novelli 'Lemmenkivi' Raahen Sanomissa vuonna 1909.

3. osaisena julkaistu jatkokertomus kertoo  20-vuotiaasta Johanista, joka kuulee isänsä kanssa keskellä merellä kaunista laulua:

- Kuuletko tuota hiljaista kaunista laulua? Mistä se ...
- Merenneitoja, jotka karkeloivat tuolla.
Vanhus osoitti kädellään Pitkäkariin.

    *     *     *

Metsähallitus
http://metsahallitusmerella.blogspot.fi
Aika, paikat ja tavat ovat muuttuneet. Pitkäkari ei ole enää kari tai saari vaan kaupunosa keskustan kupeessa. Johanin isä on paljon poikaansa vanhempi, mutta ei sentään enempää kuin 50-vuotias. Silti 'Lemmenkiven' kertoja puhuu hänestä vanhuksena.

Tältä vanhukselta nuorimies oli kuullut tarinoita sikäläisistä merenneidoista. 1800-1900-vaihteessa kalastajat kertoivat ilmeisesti vielä yleisesti näitä tarinoita. Tosin niihin ei enää uskottu yleisesti.

      *     *      *

Isä ja Johan eivät näe näitä neitoja, mutta asia jää vaivaamaan Johania. Hän on pitänyt merenneitoja legendana, mutta ei tiedä enää mihin uskoa. Yhtenä iltana hän sitten lähtee yksin liikkeelle veneellä - ja kohtaa joukon merenneitoja, jotka Johanin nähdessään häviävät.

Yksin merenneidoista, Alli-nimeltään, sen sijaan jatkaa kivellä istumistaan ja hiustensa kampaamista. Allilla niin kuin aina merenneidoilla ovat kauniit naisen kasvot ja ylävartalo, mutta alaosassa hänellä on kalanpyrstö.

Johan käy pitkin kesää Allia tapaamassa, ja ihminen ja merenneito rakastuvat. Sitten tulee syksy ja on eron hetki. Johan haluaa Allin mukaansa, mutta Alli kertoo, ettei hän voi elää maalla, eikä Johan meressä.

     *    *    *

On kuitenkin yksi keino, jolla rakastavaiset saavat toisensa eli kuoleman kautta. Johan lähtee Allin matkaan...

Eikä Johania sen jälkeen näy ihmisten ilmoilla. Rannalta tosin löytyy pitkän ajan jälkeen miehen ruumis, mutta sitä ei tunnisteta.

Linkit: 

 Lemmenkivi by Väinö A. Aurio. Raahen Sanomat 27.5., 10.6. ja 17.6.1909

 Historiallinen sanomalehtiarkisto. Kansalliskirjaston digitoidut aineistot. [2016]
http://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti

Veistoksia ja maalauksia tarujen merestä. Raahen lukion kuviksen päiväkirja [2013]

Merenneito - aallon tytär. Opetuksen blogit (Turku)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti