keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 718 "Nallet"


Nykyiset nallet ja nalletarinat ovat syntyneet modernissa yhteiskunnassa 1900 -luvulla. Keksintönä pehmonalle on hämmästyttävä, sillä tänä päivänä esim. Suomessa ei lapsen elämässä mikään asia ole niin itsestäänselvä kuin oma nalle.

    *     *     *

Aito Nalle Puh New Yorkin
kaupunginkirjastossa
Nallen tai englantilaisittain teddyn tai teddy bearin syntytarina tiedetään tarkkaan - ja se on oikeastaan aika korni. USA:n presidentti Theodor 'Teddy' Roosevelt harrasti metsästystä samalla tavalla kuin Suomessa UKK kalastusta. Erään kerran vuonna 1902 Mississippillä presidentti ei onnistunut kaatamaan karhua. Isännät pyytivät elävän karhun, mutta Roosevelt ei suostunut ampumaan sitä.

Pilapiirtäjä Clifford Berryman piirsi tapahtumasta kuvan, joka sai siivet alleen. Hellyyttävästi piirretystä karhusta tuli kaikkien myöhempien nallejen ja mm. A.A. Milnen Nalle Puhin esikuva.

     *      *     *

Vielä 2000 -luvun Euroopassa erityisesti Suomessa vainotaan suuria maanisäkkäitä kuten susia ja karhuja. Tilanne on sikäli erikoinen, että karhu on ollut monille suomensukuisille kansoille pyhä tai toteemieläin.

Nyt asevelvollisuusarmeijan käyneet metsästäjät vainoavat usein itärajan yli saapuneita eläimiä kuin vihollisia. Pohjois-Amerikassa suhtautuminen on ollut - kenties nallekulttuurin ansiosta - toisenlaista kuin täällä Atlanttin valtameren toisella puolen.

Linkit: 

Nalle Puh. Wikipedia

Teddykarhu. Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti