tiistai 28. kesäkuuta 2016

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 720 "Häiriintyneet pehmolelut"


Olet varmasti lukenut, kuunnellut tai katsellut joskus lapsena A.A. Milnen "Nalle Puhia", niin kuin kai melkein kaikki.

Onko mieleesi koskaan tullut, miten kummallista sakkia 1/2 -hehtaarin metsässä asustavat pehmolelut ovat?

Kanadalaiset lapsilääkärit kirjoittivat vuonna 2000 tieteelliseen aikakauslehteen Canadian  Medical Association Journal artikkelin, jossa he analysoivat niin pehmolelut kuin niiden omistajan Risto Reippaan (Christopher Robin), jonka esikuvana oli Milnen samanniminen poika.

     *     *     *

Risto Reippaan oireet viittaavat alkavaan skitsofreniaan, tosin tätä eivät artikkelin tekijät sanoneet ääneen. Koulunsa aloittanut poika pitää niin Nalle Puhia kuin muitakin hahmoja todellisina ja leikkii ja puhuu niiden kanssa.

Asiantuntijat ovat huolissaan siitä, etteivät pojan vanhemmat ilmeisesti ole huolehtineet pojasta tarpeeksi.

Lisäksi hänellä vaikuttaisi olevan ongelmia koulunkäyntinsä aloittamisessa. Yhden analyytikon mielestä hänellä on kenties syntymässä ongelmia sukupuoli-identiteettinsä kanssa. Esim. nallen nimi Winnie ja miten  E.h. Shepard on piirtänyt pojan viittaavat siihen.

     *     *     *

Alkuperäinen Nalle Puh New Yorkin
yleisessä kirjastossa
No, sanomattakin on selvää, että kaikista "Nalle Puhin" hahmoista löytyy mielenhäiriöitä. Nasulla on yleinen ahdistuneisuushäiriö. Hän mm. pelkää Möhköfanttia ja kuvittelee paranoidisesti kaikenlaista.

Nalle Puhilla itsellään on jonkin sortin ADHD, kun hän on jatkuvasti puuhaamassa jotain, ja varsinkin etsii hunajaa. Edelliseen liittyen hänellä on syömishäiriö ja syö pakkomielteisesti hunajaa aina kun saa sitä käsiinsä.

I-haa on selvästi vaikeasti masentunut, mitä ei helpota se, että hän kadottaa häntänsä, eikä hänellä ole kotia päänsä päällä.¨

Toinen jolla on ADHD on Tikru, joka pomppimistaan pomppii ja sählää riskejä ottavalla tavalla koko ajan kaikenlaista, ja on välillä vaaraksi itselleen ja muille.

Linkit: 


Ten things Winnie the Pooh taught me about life. By Elizabeth Browne. Qwirk Books -blogi 23.8.2011

Pathology in the Hundred Acre Wood: a neurodevelopmental perspective on A.A. Milne. Sarah E. Shea ym. CMAJ December 12, 2000 vol. 163 no. 12 (Research of the Holiday Kind)

Winnie-the-Pooh Characters & Their Mental Disorders. By Hannah Jones. Strong mind -blogi 22.7.2014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti