maanantai 20. kesäkuuta 2016

Vettenterä: "Mörkö vei ilon" (2010)


On olemassa kaikenlaista mitä aikuiset ei näe. On kummituksia, on haltioita, on tonttuja ja henkiä, mutta kaikista pahimpia ovat möröt, vaikka ne ovatkin olemassa vain ihmisen mielessä. Siiri on nähnyt menninkäisen ja kummituksia. Hän on varma, että sängyn alla asuu jokin, vaikka isä ei uskokaan siihen. Äiti ei enää jaksa olla äiti ja Siirin on lähdettävä siskonsa Saran kanssa Maahan, joka on kellarin alla voidakseen pelastaa äidin möröiltä, jotka ovat vieneet ilon. (Takakansi)

    *    *    *

Miten kertoa lapselle siitä, että vanhempi on masentunut? Minttu Vettenterän lastenkirja "Mörkö vei ilon" (2010) esittää yhden tavan.

Muita vastaavanlaisia kirjoja ovat Anja Erämajan "Hilu, Hippu ja äiti  Valtava" (2008), Tove Appelgrenin "Vesta-Linnea kuunvalossa" (2013) sekä Paula Mäkisen "Mikon äiti on masentunut" (2002).

     *     *     *

Kertoja on ehkä 4-5 -vuotias Siiri, jonka isosisko on Sara on häntä hieman vanhempi. Kummatkin tytöt näkevät kotinsa lähellä taruolentoja, jotka ovat heille hyvin todellisia ja heidän elämäänsä vaikuttavia hahmoja.

Tässä kirjassa mm. lastenhuoneen kummitus auttaa lapsia karkottamaan mörön äidin sängyn alta tai siis mielestä - ja ihme ja kumma äiti myös lopulta paranee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti