lauantai 2. heinäkuuta 2016

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 346 - Teddy Bear & Winnie the Pooh -

CC by  Mimmi L. 
Länsimaisille ihmisille karhut eivät ole aina olleet mitään hellyyttäviä nallekarhuja. Ajatus Teddy-karhuista syntyi itseasiassa vasta 1900 -luvun alussa.

      *     *     *


Washington Postin pilapiirtäjä Clifford Berryman kuvasi aseistetun presidentti Theodore 'Teddy' Rooseeveltin yhdessä hellyyyttäväksi kuvatun karhun kanssa, jota tämä ei tohtinut ampua. Ja siitä se lähti.

      *     *      *

Samanlainen asetelma on A.A. Milnen 1. "Nalle Puh" -kertomuksessa, jossa Nalle Puh on Milnen pojan Christopher Robinin leikkikarhu.

Puh saa 1. kerran päähänsä hankkia hunajaa mehiläisten kustannuksella - ja epäonnistuu siinä surkeasti. Mutta sitä ennen ehtii tapahtua kaikenlaista.

1. Nalle Puh yrittää omine kuonoinensa kiivetä puuhun, mutta putoaa kuin kivi alas ohdakepensaaseen

2. kerralla Puh pyytää apua Risto Reippaalta (alias Christopher Robin). Hän pyytää pojalta ilmapalloa, jonka avulla Puhin onnistuu kohota pesän tasolle, mutta vielä kauaksi herkulliseta hunajasta.

Uudeksi ongelmaksi muodostuu ilmapallo, jolla kyllä pääsi puuhun, mutta ei puusta alas. Puh pyytääkin Risto Reipasta AMPUMAAN hänet alas. 1. kerralla Risto Reipas ampuu pallosta ohi, mutta 2. kerralla hän osuu palloon - ja Puh pääsee puusta alas.

Myöhemmin Risto Reipas kysyy sisäiskirjoittajalta (= isältään A.A. Milneltä): - En kai tehnyt hänelle (= Nalle Puh) pahaa, kun ammuin. - Et hiventäkään.

      *     *     *

1. Nalle Puh -kertomuksen loppu on paljastava, ja oikeastaan ihmettelen, etteivät Puh-tutkijat esim. kirjassa "Postmodern Pooh" (2011) ole kiinnittäneet tähän huomiota.

Britti-imperiumia - niin kuin yleensäkin länsimaista hegemoniaa - pidetään maailmalla yllä aseellisin keinoin vielä 2010 -luvulla.

Yksi postmoderneista näkökulmista on Postkolonialismi, mistä intialainen Das Nuffa Dat kirjoitti Nalle Puhista ('Resident Aliens') omassa artikkelissaan. Dat osoitti, miten A.A. Milne uskoi 1920  -luvulla britti-imperiumiin, mikä näkyy myös hänen Puh-tarinoistaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti