perjantai 29. heinäkuuta 2016

Hägglund: "Rauhan utopia" (2014)


Neuvostoliiton romahdettua olemme eläneet parikymmentä viime vuotta yksinapaisessa maailmassa, johon Yhdysvallat on säveltänyt nuotit. Sotilaspoliittisesti maailma on nyt muuttumassa Yhdysvaltain, Venäjän ja Kiinan kolmikentäksi. Irakin ja Afganistanin onnettomien sotaretkien uuvuttama USA vetäytyy kuoreensa ja siirtää päähuomion Aasiaan. (..)

Kaikki kolme ovat valmiita käyttämään sotilaallista voimaa tärkeinä pitämiensä tavoitteiden saavuttamiseksi. Euroopassa eletään ikään kuin ikuinen rauha olisi puhjennut maailmaan tai vähintäänkin maanosaamme. Luovutaan yleisestä asevelvollisuudesta, ajetaan puolustus alas ja keskitytään kriisinhallintaan. (..)

Sotilaspolitiikassa Euroopan Unioni on kääpiö. Voimavaroja sillä olisi nousta Yhdysvaltain veroiseksi suurvallaksi. Tullakseen varteenotettavaksi tekijäksi kansainvälisessä politiikassa EU:n olisi (..) otettava johtoonsa Naton eurooppalaiset osat järjestön toisena itsenäisenä pilarina USA:n rinnalla. (Docendo)

On ikävää että Suomessa - ja maailmalla - on vielä tällaisia taulapäitä, jotka sekottavat sivilisaation ja kristinuskon toisiinsa ja uskovat, että asein voidaan vielä 2010 -luvulla tehdä 'lähetystyötä' maailmalla.

Positiivista kirjassa on, että kenraali Gustav Hägglund vuonna 2014 tekemässään kirjassa ennakoi tai suorastaan ennustaa Donald Trumpin kaltaisen presidentin tulemisen USA:n johtoon, joka ei halua maksaa yksin Natosta aiheutuvia kustannuksia vaan panee liittolaisensa myös maksumiehiksi ja -naisiksi.

Hägglundin sotilaallinen päättely tuntuu alkeelliselta ja venäläisvastaisuuden sumentamalta. Suomi ja Naton EU-maat tällä logiikalla eivät voi koskaan olla uhka kelleen. Ne kun rakentavat sitä rauhan utopiaa. Siitäkin huolimatta että kaikilla mittareilla mitattuna EU-mailla on enemmän sotilaita ja aseellista voimaa kuin Venäjällä (ilman USA:akin).

     *     *     *

Sokea Bismarckin Preussin maailmansotiin johtaneen yleisen asevelvollisuuden puolustaminen ja puolustustahdon eli sotilaallisen taistelutahdon suitsuttaminen on sairasta ja kohdistuessaan koko ajan Venäjään paranoidista ja pitkällä tähtäimellä vaarallista ja ajatusmaailmaltaan lapsellista.

Kenraali Hägglund unohtaa omat sanansa eli sen, ettei laajamittainen sota enää tämän päivän maailmassa ole mahdollista. Riittää kun USA pudotti vuonna 1945 kaksi turhaa ydinpommia Japanin Hiroshimaan ja Nagasakiin muutaman päivän välein, millä ei ollut sodan lopputuloksen kannalta mitään merkitystä. - Siinä sitä kristillistä lähimmäisenrakkautta, pakanoiden ojentamista ja lähetystyötä kerrakseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti