torstai 7. heinäkuuta 2016

Ritter & Pitt: "Irakin sota - mitä Bush ei halua sinun tietävän" (2003)

Mitä [George W.] Bush ei halua sinun tietävän. Ajankohtainen ja tärkeä puheenvuoro Irakin sodasta.

Saddam Husseinilla ja al-Qaidalla ei ole mitään yhteistä. Irakin asevarastot on tuhottu Persianlahden sodan [1990-1991] jälkeen. Ulkoa päin pakotettu vallanvaihto ei johda demokratiaan.

Teos vie pohjan pois kaikilta argumenteilta, joita muun muassa presidentti Bush on esittänyt USA:n hyökkäyksen puolesta. Teos on ollut bestsellerlistoilla USA:ssa monta viikkoa heti ilmestymisestään.

Scott Ritter on YK:n entinen asetarkastaja. Hän tietää sodan todelliset riskit sekä siinä tapauksessa, että USA hyökkäisi Irakiin, että siinä tapauksessa, ettei sotaa aloitettaisi. Ritter on tunnettu republikaani, ja hän on kertonut äänestäneensä George W. Bushia presidentiksi. (Takakansi)

      *     *     *

Irakin sota oli monella tavalla hyvin kyseenalainen, paljon ongelmallisempi kuin taistelut, joita on käyty harvakseltaan Ukrainan sisällä viime aikoina.

Presidentti George W. Bushin hallinto rakensi valheeseen perustuvan salaliittoteorian, millä perusteella se masinoi laajamittaisen hyökkäyksen Irakissa. Valheen ytimessä oli väite, että Irakissa oli joukkotuhoaseita, joita se oli myös valmis käyttämään. Mitään todisteita USA:lla ei ollut esittää väitteensä tueksi. Silti sota aloitettiin.

     *     *     *

Hieman ennen kuin sota alkoi asetarkastajana Irakissa (1991 - 1998) toiminut Scott Ritter ja toimittaja William Rivers Pitt julkaisivat kirjan "Irakin sota - mitä Bush ei halua sinun tietävän" (2003). Tiedolla ja vastatiedolla ei tässä tapauksessa ollut mitään merkitystä tuleviin tapahtumiin.

Sittemmin käydystä sodasta esim. tämän päivän (7.7.) Ilta-Sanomat kertoo laajassa aukeaman artikkelissaan. Ennakko-oletusten mukaisesti esim. terrorisminvastainen sota vaikeutui ja Irakin hallinnon romahtaminen toi maassa tilaa al-Quidan pohjalta syntyneille terroristijärjestöille ennen muuta Isisille.

     *     *     *

Irakin sisällä sota aiheutti laajamittaisen pakolaisongelman - ja Irakin pakolaisia on mm. kuluneen vuoden aikana virrannut useampi miljoona eri puolille Eurooppaa mm. Suomeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti