torstai 7. heinäkuuta 2016

Shushkewich: "The real Winnie : a one-of-a-kind bear" (2003)


Tarina Winniestä, todellisesta kanadalaisesta karhusta, joka vei A.A. Milnen pojan Christopherin sydämen ja josta tuli kuolematon "Nalle Puh" -kertomuksissa. 

Taustalla on 1. maailmansota, sillä elokuussa 1914 kanadalainen sotilas ja eläinlääkäri luutnantti Harry Colebourn osti Quebecin Ontariossa Whiter River -joen varren harjoitusleirillä   karhunpennun, jonka hän nimesi Winnipegiksi. 

Ensin karhu oli rykmentin maskotti sodan aikana, sitten Winniestä tuli Lontoon eläintarhan tähti, joka inspiroi rakastettujen lastenkirjojen hahmoja. (Takakansi)

     *     *     *

Ensimmäiset "Nalle Puh" -tarinat syntyivät ja ne ilmestyivät lontoolaisessa The Evening News -lehdessä vuonna 1925 eli vuotta ennen kuin kirja julkaisiin. Vuonna 2016 on siten kulunut 90 vuotta siitä, kun Nalle Puh -hahmo syntyi.

Puhin esikuvana olevan pehmolelun A.A. Milnen poika Christopher sai yksivuotiaana vuonna 1921, ja sen esikuvana puolestaan oli toinen, amerikkalainen karhu, jota USA:n presidentti Theodor 'Teddy' Roosevelt ei tohtinut 1900-luvun alussa ampua.

Lontoon eläintarhassa käynnin jälkeen Christopher nimesi Harrodsin tavaratalosta ostetun nallensa Winnieksi eläintarhassa näkemänsä kanadalaisen mustakarhun mukaan, jota hän mm. syötti ja jonka kanssa hän leikki eläintarhassa! Samassa yhteydessä Winniestä tuli myös Pooh.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti