perjantai 1. heinäkuuta 2016

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 721 "Peru = PISA:n pohjimmainen"


PISA, PISA ja PISA! Aina puhutaan niistä, jotka menestyvät PISA-testeissä. Entä mikä maa on pakan pohjimmainen? Se on eurooppalaisten kolonialisoima Peru.

Suomenkin menestystarina on kokenut viime vuosina kolauksia. Enää Suomi ei ole aivan kärkimaita - ja matemaattinen ajattelu (geometria) on ollut aina hieman hukassa.

     *     *     *

Perun historia on ennen muuta kristittyjen miekkalähetyksen takia ollut tähän päivään asti surkeaa luettavaa, mistä on mm. seurannut että maassa eivät edes opettajat osaa kunnolla lukea ja laskea tai tunne luonnontieteitä, joihin liittyviä tietoja ja taitoja PISA:ssa mitataan.

Maata hallitsee pieni 15 %:n eurooppalainen eliitti ja köyhät alkuperäiskansat eivät ole saaneet edes heiltä riistettyjä maita omikseen ja viljeltäväkseen, mikä pitää yllä jyrkkää kuilua taloudellisen ja poliittisen eliitin ja maaseudun / kaupungin köyhän kansan välillä.

     *     *     *

Lukiessani "Nalle Puhia" tuli mieleen, miten 1/2 hehtaarin metsä on juuri Perun kaltainen alue, jossa ei osata lukea eikä laskea, eikä tiedetä mitään luonnontieteistä. Ainoa joka osaa jotain on Risto Reipas (Christ-opher Robin), ja hänkin on tulossa kouluikään.

Metsä jää vähitellen oman onnensa nojaan, Nalle Puh ystävineen viedään vintille ja heitetään romukoppaan, kun Risto Reipas opettelee lukemaan, laskemaan ja hankkimaan tietoja esim. luonnonteiteiden alalta.

Jotain Perussa ja lumotussa metsässä sentään osataankin. Ihmiset osaavat elää elämäänsä niin hyvin kuin se on mahdollista. He ovat taitavia ratkomaan monia arkipäivän ongelmia ja osaavat tehdä monia sellaisia asioita, joista ristoreippaat voivat vain haaveilla.

Linkit: 

Pekka Kupari ym. (2012). Pisa12 ensituloksia. PDF

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti