lauantai 2. heinäkuuta 2016

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 722 "me vähä-älyiset"


Meistä jokainen elää oman päänsä vankilassa niin kuin pieni vähä-älyinen Nalle PuhKahmimme hunajaa - kuka enemmän kuka vähemmän - ja uskomme, että se on vain meitä varten tehtyä.

Sitten tulee Risto Reipas hiekkalaatikkoomme ja käytöksellään osoittaa, että on olemassa toisenkinlainen maailma, jossa ihmisten arvoa mitataan PISA-tutkimuksen tuloksilla. Se sekoittaa pikku-nallen pään.

Ensin sitä ollaan arvokkaita, ihmisinä, pehmoeläiminä, ja sitten yhtäkkiä kaikki muuttuu. Joku tunkeutuu 1/2 hehtaarin metsäämme, kolonialisoi sen ja tekee olon turvattomaksi.

     *     *     *

A.A. Milne ei kyseenalaistanut britti-imperiumia ja monarkiaa vaan ne olivat hänelle itsestäänselvyyksiä niin kuin ne ovat sellaisia myös tämän päivän Brexit-briteille. Imperiumin ylläpitäminen mahdollistaa pienten paratiisien, hiekkalaatikoiden, 1/2 hehtaarin metsien rakentamisen ympäri maapalloa. Ja jokaisella laatikolla nallepuhit ja ristoreippaat puhuvat englantia ja käyttäytynyt niin kuin britit käyttäytyvät.

Imperiumin miehen malli on Risto Reipas (Christopher Robin), jota A.A. Milne (sadun pojan isä) opettaa samannimiselle pojalleen, jolla on leikkikaluinaan samat hahmot, joista isä hänelle kertoo. Vain Kani ja Pöllö puuttuvat kokoelmasta.

     *    *     *

Kenties "Nalle Puhin" hahmot ovat allegorioita A.A. Milnen tuntemista - tai ainakin kuvittelemista - ihmisistä. Ne edustavat eri tyyppejä ja ovat samalla Risto Reippaan kaksoisolentoja tms.

Jokainen hahmo varoittaa Risto Reipasta siitä, miten voi käydä jos uppoaa tuon tietyn hahmon maailmaan. Esim. I-haan maailma on täynnä surua ja alakuloa, jolle ei ole alkua eikä juurta. Aasi menettää munansa - tai häntänsä - kun on varomaton tai piittaamaton ja se voi löytyä vaikkapa jonkin pöllön tyypin ovenrivasta tai vetimestä.

Vaikka 1/2 hehtaarin metsä on tietyllä tavalla Onnela, ja kaikki jollain tavoin pitävät toisistaan huolta ja välittävät toisistaan tai ainakin itsestään, jotain sieltä puuttuu kuten kosketus ulkomaailmaan. Tosin Risto Reipas tuo aina tuulahduksen siitä, mitä muualla tapahtuu.

     *     *     *

Kenties Milne on yrittänyt osoittaa pojalleen Christopher Robinille - ja samalla kaikille lapsille .. ja ihmisille - että utopioiden tavoittelu ei kannata. Lopulta lapsista tulee aina koulua käyviä nuoria ja nuorista työtä tekeviä aikuisia ja imperiumin alamaisia jne. Ja siksi kannattaa tähdätä korkeisiin PISA -tuloksiin.

Muistutuksena maailman karuudesta ja porvarillisuudesta 1/2 hehtaarin metsässä on mm. Kani, jonka sukset menevät ristiin Puhin kanssa. Puh joutuu turvautumaan Kaniin saadakseen haluamaansa hunajaa. Hieman samalla tavalla on Nasun laita. Se on hukassa itsensä kanssa ja täysin riippuvainen muista ja varsinkin Puhista.

Ja Nasu vetää Puhin omaan harhojen ja pelkojen maailmaansa, kun kaverukset alkavat metsästää Möhköfanttia. -- Risto Reipas osaisi tietysti heti sanoa, ettei mörköjä, kummituksia ja möhköfantteja ole olemassa. Muuta kuin oppimattomien ja tietämättömien lasten ja pehmoeläinten mielikuvituksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti