tiistai 12. heinäkuuta 2016

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 729 "1/2 hehtaarin metsä = Länsimaat pienoiskoossa?"


Nalle Puhin" hahmot eivät ole olleet vuosikymmenten saatossa vain lasten suosiossa. Viimeisen 20 vuoden aikana myös aikuiset ovat hyödyntäneet 1/2 hehtaarin metsän hahmoja ja niiden keskistä dynamiikkaa mm. psykologiasssa ja johtamisessa.

Vuonna 2000 joukko kanadalaisia neurotutkijoita analysoi Nalle Puhin, Tikrun, Ihaan ja Kanin psyykkisiä häiriöitä.

Vuonna 2004 toinen ryhmä tutkijoita löysi samoista hahmoista esim. perheistä ja työpaikoilta löytyviä persoonallisyystyyppejä.

Nalle Puh. Tähtää tunteista lähtevässä toiminnassaan tasapainoon itsensä ja muiden välillä. Jos joku arvostelee, Puh puolustaa itseään. Tekee virheitä, mutta ei ole siitä huolissaan. Ei ole työkeskeinen vaan haluaa että kaikki viihtyvät.

Kani. Pyrkii suunnittelemaan kaiken etukäteen valmiiksi - ja viemään suunnitelman loppuun. Perfektionisti joka on vaatima myös muita kohtaan. Pomottaa muita jos asiat eivät suju. Täysin työ- ja tuotantokeskeinen.

Tikru. Iloinen mutta ylitsevuotavuudessaan ärsyttävä. Pyrkii tekemään työtkin leikkisästi. Keskittyy ajattelun sijaan tekemiseen, mutta ei ota vastuu virheistä.

Ihaa. Ei paljon puhu mutta pohdiskelee. Ei ole innokas muutoksiin osallistuja, mutta tekee rutiiniasiat sujuvasti. Vitkastelee jos näkee siihen aihetta.

    *     *     *

On ehkä hieman yllättävää, että S. Kortman & D. Eckstein (2004) ovat unohtaneet kaksi keskeistä hahmoa Nasun ja Risto Reippaan, sillä heillä on selvästi ihan oma paikkansa 1/2 hehtaarin metsässä.

Nasu. Tavallinen matti-ja-maija-meikäläinen, joka tekee työnsä niin hyvin kuin suinkin, mutta on vain isomman kokonaisuuden yksi ratas, mikä tekee asemasta epävakaan. Pakan pohjimmainen mutta kenties koko ryhmän tärkein, sillä ilman Nasua mitään harvoin saadaan vietyä onnellisesti loppuun asti. Ajattelee muiden etu ennen omaansa, ja on ryhmän empatian keskeinen lähde.

Risto Reipas. On kaiken tekemisen takana.  Tulee alueen ulkopuolelta ja tietyllä tavalla kolinialisoi 1/2 hehtaarin metsän ja tekee siitä itsensä näköisen.

Ja tietysti Kengulla ja Ruulla sekä Pöllöllä on oman keskeinen roolinsa, mutta naiset ja lapset ovat siirretty marginaaliin. Lisäksi kertomuksessa on mukana kirjoittaja/kertoja A.A. Milne itse.

     *     *     *

Länsimaissa suositaan - tai katsotaan sormien läpi - tietynlaisia persoonallisuushäiriöitä kuten sitä, että Nalle Puh on jonkin sortin rajatilapersoonallisuus ja kanilla on narstistinen häiriö.

Nalle Puhin hahmona tekee erityiseksi tietysti se, että hän on A.A. Milnen pojan Christopher Robinin paras kaveri niin teddy-karhu kuin onkin. - Ja Puh ei tunnetusti piittaa paljon juuri muuta kuin siitä, että saa keinolla millä hyvänsä hunajaa itselleen.

Tilanne muistuttaa sitä, miten protestanttisessa uskonnollisuudessa keinolla millä hyvällä juntataan jumala olemassaolevaksi myös uskonnottomille ja toisuskoisillekin lopulta tarjotaan parhaana vaihtoehtona Jeesusta.

Kani on hahmona sikäli erikoinen, että se on Pöllön ohella ainoa, jolla on aivot eli se muistuttaa tässä suhteessa paljon länsimaista ihmistä, jolla on myös mielestään ylivertaiset - eivätkä pienet - aivot niin kuin Puhilla.

Aivoistaan huolimatta Kani masinoi rasistisia iskuja Australiasta tulleita kenguruita ja Aasiasta tullutta tiikeriä vastaan, koska pelkää niiden uhkaavan 1/2 hehtaarin metsän rauhaa.

Lähteitä:

Winnie-the-Pooh: A "Honey-Jar" for me and for you. By S. Kortman & D. Eckstein. The Family Journal, January 2004 vol. 12 no. 1.

Pathology in the Hundred Acre Wood: a neurodevelopmental perspective on A.A. Milne. By Sarah E. Shea ym. CMAJ December, 2000 vol. 163 no. 12 (Research of the Holiday Kind)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti